Home / SLOVENSKO / Ombudsmanka podporí Dúhový Pride Bratislava vyvesením vlajky, chce upozorniť na práva LGBTI ľudí

Ombudsmanka podporí Dúhový Pride Bratislava vyvesením vlajky, chce upozorniť na práva LGBTI ľudí

23.7.2021 (Webnoviny.sk) – Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová aj tento rok podporí Dúhový Pride, konkrétne sobotňajším prejavom na virtuálnom podujatí ako aj piatkovým vyvesením dúhovej vlajky z okna Kancelárie verejného ochrancu práv.

Napísala to na sociálnej sieti s tým, že zámerom jej krokov je upozorniť na prehliadanie práv LGBTI ľudí na Slovensku.

Nová realita

„Náš súčasný svet na pozadí pandémie je surrealistický a nemôžeme očakávať, že sa vrátime do obdobia tej normality, z ktorej sme do tohto surrealizmu vkročili. Nevkročíme dvakrát do tej istej rieky, ani do tej istej reality. V novej realite by sme mali byť vnímavejší voči sebe navzájom aj voči prostrediu, ktoré nás obklopuje,“ uviedla ombudsmanka.

Viac o téme: Koronavírus

Nová realita v post-covidovom svete je podľa nej príležitosťou na to, aby sme porozumeli aj podstate základných práv a slobôd tak, ako sú zakotvené v ústave.

Moderné demokratické štáty

Európske právne myslenie je podľa Patakyovej založené na hodnotách, ktoré vznikli zo stretov medzi rôznymi filozofickými i náboženskými smermi, pričom dosiahnutý hodnotový zmier vyjadruje a chráni ústava každého demokratického a právneho štátu v Európe.

„Základné práva a slobody by sa mali vysvetľovať tak, aby ich interpretácia slúžila na harmonizáciu slovenského právneho poriadku s právnym poriadkom Rady Európy a Európskej únie ako spoločenstiev moderných demokratických štátov uznávajúcich vládu práva,“ zdôraznila ombudsmanka. Zároveň dúfa, že SR pri riešení otázok spojených s právami ľudí z LGBTI komunity im umožní vystúpiť z tieňa na slnko.

Odvysiela sa online

Festival Dúhový Pride Bratislava odvysielajú v sobotu 24. júla online. Dôvodom sú protipandemické opatrenia.

Na podujatí vystúpia interpreti Vec Švidraň, The Grand Buffet, Lomnické Čháve, Erik Žigmund a Jakub Pružinský. Tohtoročný festival podľa organizátorov prináša príbehy rodičov LGBTI ľudí a transrodových ľudí.

Viac k témam: COVID-19, Dúhový pochod PRIDE, Koronavírus, LGBTI
Zdroj: Webnoviny.sk – Ombudsmanka podporí Dúhový Pride Bratislava vyvesením vlajky, chce upozorniť na práva LGBTI ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

KDH poslalo list predsedníčke Ursule von der Leyen, Slovensko by nemalo byť finančne postihované za zrušenie špeciálnej prokuratúry

Hnutie zdôrazňuje, že zmena v trestnom práve je vnútornou záležitosťou Slovenskej republiky ako členského štátu EÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *