Home / SLOVENSKO / V Senici otvorili prvé zariadenie podporovaného bývania, znevýhodneným pomôže zapadnúť do spoločnosti

V Senici otvorili prvé zariadenie podporovaného bývania, znevýhodneným pomôže zapadnúť do spoločnosti

23.7.2021 (Webnoviny.sk) – Trnavský samosprávny kraj otvoril svoje prvé zariadenie podporovaného bývania. Novú celoročnú pobytovú sociálnu službu, ktorá umožní klientom viesť samostatný život, ponúka vo vile neďaleko centra mesta Senica. Zastrešuje ju Centrum sociálnych služieb Rohov.

Súčasťou je aj dohľad a asistencia

Zariadenie podporovaného bývania v Senici je určené pre prijímateľov sociálnych služieb vo veku od 16 rokov do dovŕšenia dôchodkového veku, ktorí sú schopní viesť samostatný život. Súčasťou služby je dohľad a asistencia zodpovednej osoby pri každodenných činnostiach.

Priestory bytu sú zmodernizované a kompletne zariadené. Pozostávajú z kuchyne s jedálenskou časťou a obývačkou, troch spální, chodby, kúpeľne s toaletou a dvoch terás. Pre imobilných obyvateľov je k dispozícii aj schodolez,“ informovala riaditeľka Centra sociálnych služieb Rohov Monika Knezovičová.

Prechodná stanica

Našim cieľom je, aby sa klientky zaradili do bežného života a aby sa z prijímateľov sociálnej služby stali tí, ktorí dostanú možnosť to spoločnosti vrátiť. Vieme im napríklad sprostredkovať aj zamestnanie. Zariadenie považujem za prechodnú stanicu z inštitucionálného bývania až po samostatný život. Výhľadovo uvažujeme o rozšírení tejto služby aj do iných častí Trnavského kraja,“ povedal pri otvorení zariadenia trnavský župan Jozef Viskupič.

Slávnostného otvorenia sa zúčastnila aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Pre ľudí s ťažkým osudom môže byť podľa nej tento druh sociálnej služby impulzom do ďalšieho života, ktorý im umožní začleniť sa do spoločnosti.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: centrum sociálnych služieb, klienti, sociálne služby
Zdroj: Webnoviny.sk – V Senici otvorili prvé zariadenie podporovaného bývania, znevýhodneným pomôže zapadnúť do spoločnosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *