Home / šport / Skialpinizmus bude súčasťou ZOH 2026 v Cortine d’Ampezzo, pribudne až päť súťaží

Skialpinizmus bude súčasťou ZOH 2026 v Cortine d’Ampezzo, pribudne až päť súťaží

20.7.2021 (Webnoviny.sk) – Na zimných olympijských hrách v roku 2026 v talianskej Cortine d’Ampezzo bude nové športové odvetvie pod piatimi kruhmi – skialpinizmus. Je to jeden zo záverov 138. zasadnutia Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktoré sa práve koná v Tokiu.

O definitívnom zaradení skialpinizmu do programu hier pod piatimi farebnými kruhmi rozhodnú členovia výkonného výboru MOV v júni 2022.

Taliani plánujú usporiadať dvoje preteky v skialpinizme pre mužov a dvoje pre ženy (šprint + individuálne preteky) plus spoločnú súťaž miešaných tímov. V štartovnom poli by malo v oboch kategóriách figurovať po 48 skialpinistov.

Skialpinizmus bude prvý nový šport v programe ZOH od roku 1998, keď v japonskom Nagane prvýkrát bojovali o medaily snoubordisti.

„Je to skvelá novinka. Zhodli sme sa jednohlasne o rozšírení programu zimných hier v roku 2026,“ uviedol na twitteri francúzsky člen MOV Tony Estanguet.

Novými športovými odvetviami v programe letných hier v Tokiu, ktoré sa začnú už v piatok 23. júla, budú športové lezenie, surfing, skejtbording a karate. Čo sa týka karate, bude to zatiaľ len jednorazová premiéra na olympijskej pôde.

Viac k témam: skialpinizmus, ZOH Zimné olympijské hry 2026
Zdroj: Webnoviny.sk – Skialpinizmus bude súčasťou ZOH 2026 v Cortine d’Ampezzo, pribudne až päť súťaží © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budú Rusi a Bielorusi na otváracom ceremoniáli OH 2024? MOV čoskoro rozhodne

Je známe, že Rusi a Bielorusi nebudú na úvodnom ceremoniáli paralympijských hier.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *