Home / KULTÚRA / Zomrel Juraj Kubánka, spoluzakladateľ SĽUK-u

Zomrel Juraj Kubánka, spoluzakladateľ SĽUK-u

19.7.2021 (Webnoviny.sk) – Spoluzakladateľ Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK) Juraj Kubánka zomrel v pondelok nad ránom vo veku 92 rokov.

Pre agentúru SITA to potvrdil generálny riaditeľ SĽUK Juraj Hamar. Dodal, že termín a miesto poslednej rozlúčky zatiaľ nevedia, no budú o ňom neskôr informovať prostredníctvom tlačovej správy.

„SĽUK si určite pripomenie osobnosť majstra Kubánka, ale je to ešte veľmi čerstvé a práve dnes sú po celozávodnej dovolenke umelci po prvýkrát v práci,“ uviedol Hamar.

Juraj Kubánka

… sa narodil 31. októbra 1928 v obci Turo tri dvory v údolí Malej Fatry, ktorá bola v roku 1949 premenovaná na obec Turie. V roku 1932 sa však rodina presťahovala do Liptovských Sliačov, kde aj Kubánek získal základné vzdelanie.

V roku 1947 bol prijatý na Lekársku fakultu v Bratislave, no štúdium nedokončil. V tomto období spolu s Pavlom Kertysom a Jurajom Králikom založili tanečnú skupinu Odzemkári, ktorá v spojení s Národopisnou skupinou Živeny vytvorila základ Lúčnice.

Kubánka na podnet Pavla Tonkoviča nastúpil v októbri 1949 do SĽUK-u, kde sa mali podieľať na tvorbe druhého programu. V roku 1957 absolvoval štúdium na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Pre politické dôvody bol v roku 1968 zbavený funkcií v SĽUK-u a v roku 1971 prijal ponuku robiť choreografa v Štátnom súbore pre srbskú ľudovú kultúru (SLA v Budyšíne – Bautzene). Za jeho prácu ho ocenili v roku 1966 cenou Zaslúžilý umelec (1966), v roku 2008 štátnym vyznamenaním Radu Ľudovíta Štúra I. triedy a v roku 2017 Cenou ministerky kultúry.

Viac k témam: úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrel Juraj Kubánka, spoluzakladateľ SĽUK-u © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Michal Penk bude špeciálnym hosťom festivalu Topfest 2024

Samotný interpret sa podľa svojich slov teší na každý koncert a kontakt so svojimi fanúšikmi a vracajú sa mu spomienky na rok 2016.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *