Home / šport / Cyklistika / Tour de France 2021 (21. etapa): Pogačar obhájil svoj celkový triumf, záverečnú etapu však ovládol van Aert

Tour de France 2021 (21. etapa): Pogačar obhájil svoj celkový triumf, záverečnú etapu však ovládol van Aert

18.7.2021 (Webnoviny.sk) – Slovinec Tadej Pogačar obhájil svoj celkový triumf na slávnych cyklistických pretekoch Tour de France.

Zatiaľ čo vlani mladý pretekár tímu Spojených arabských emirátov triumfoval po veľkej dráme vďaka famóznemu výkonu v záverečnej časovke, keď odsunul na druhé miesto krajana Primoža Rogliča, aktuálne roztrhal svoju konkurenciu. Druhému v konečnom poradí Dánovi Jonasovi Vingegaardovi zo stajne Jumbo-Visma nadelil 5:20 min.

Viac o téme: Tour de France 2021

Tretí Ekvádorčan Richard Carapaz z tímu Ineos Grenadiers zaostal o 7:03 min. Pogačar vyhral rovnako ako vlani aj vrchársku súťaž a tiež súťaž mladých jazdcov do 25 rokov.

Cavendishovi nevyšiel útok

Záverečnú 21. etapu z Chatou s vychyteným šprintom na Elyzejských poliach v Paríži (108,4 km) vyhral Belgičan Wout van Aert (Jumbo-Visma) pred krajanom Jasperom Philipsenom (Alpecin-Fenix) a Britom Markom Cavendishom (Deceuninck – Quick Step).

?Maillot à pois : ?? @tamaupogi

The best climber, it’s the Slovenian!

Il a été le plus costaud en montagne ! ?? @tamaupogi est le meilleur grimpeur de ce #TDF2021 ! pic.twitter.com/Oti1d6nx01— Tour de France™ (@LeTour) July 18, 2021

Cavendishovi nevyšiel útok na rekordné 35. etapové víťazstvo na Tour de France. K štyrom triumfom na tohtoročnej „Starej dáme“ nepridal piate a zostal na čele historického poradia víťazov etáp spoločne s legendárnym Belgičanom Eddym Merckxom.

Zelená radosť

Už 36-ročný Cavendish však má aj dôvod na „zelenú“ radosť. V Paríži sa po 10 rokoch dočkal triumfu v bodovacej súťaži, v ktorej nazbieral 337 bodov. Druhý Austrálčan Michael Matthews zaostal o 46 bodov.

Tretie miesto v súťaži o zelený dres, ktorá bola dlhé roky doménou Petra Sagana, obsadil Talian Sonny Colbrelli. Sagan sa tento rok z Tour de France neplánovane rozlúčil už pred 12. etapou, keď ho vyradili následky pádu z tretej etapy.

Bizarný hetrik

Wout van Aert vyhral na Tour de France 2021 tri profilovo úplne rozdielne etapy. Najprv ovládol náročnú horskú previerku v 11. etape s dvojnásobným prejazdom cez Mont Ventoux a v rámci záverečného víkendu vyhral individuálnu časovku aj najslávnejší šprintérsky dojazd v Paríži.

Tento bizarný hetrik najväčšieho cyklistického univerzála je v dobe úzkej špecializácie v cestnej cyklistike výnimočný počin.

„Táto Tour bola pre mňa úžasná. Cítil som, že už mám ťažšie nohy, ale nakoniec to vyšlo. Je to mimo môjho rozumu a pochopenia. Ďakujem skvelým tímovým kolegom, ktorí mi pomohli. Teraz sa musím ponáhľať, aby som stihol lietadlo na olympijské hry do Tokia,“ skonštatoval Wout van Aert v prvej televíznej reakcii.

?? The @PAFofficiel here to congratulate the riders!

?? La @PAFofficiel vient saluer les coureurs !#TDF2021 pic.twitter.com/AtTR7l0jWW— Tour de France™ (@LeTour) July 18, 2021

Viac k témam: cyklistické preteky, Tour de France 2021
Zdroj: Webnoviny.sk – Tour de France 2021 (21. etapa): Pogačar obhájil svoj celkový triumf, záverečnú etapu však ovládol van Aert © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peter Sagan musí v Taliansku podstúpiť na operáciu, trápia ho problémy so srdcom

Operácia môže nabúrať Saganove plány počas Olympijských hier v Paríži.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *