Home / EKONOMIKA / Prebytok Európskej únie v obchode s tovarmi v máji medziročne vzrástol

Prebytok Európskej únie v obchode s tovarmi v máji medziročne vzrástol

18.7.2021 (Webnoviny.sk) – Export tovarov z Európskej únie (EÚ) v máji podľa prvého odhadu medziročne stúpol o 32,8 percenta na 172,3 miliardy eur a dovoz vzrástol o 33,7 percenta na 164,4 miliardy eur.

Viac o téme: Koronavírus

Prebytok EÚ v obchode s tovarmi tak v máji vzrástol na 7,9 miliardy eur z úrovne 6,6 miliardy eur v rovnakom mesiaci vlaňajška. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Obchodný prebytok EÚ

Za január až máj export tovarov z EÚ medziročne posilnil o 12 percent na 860,2 miliardy eur a dovoz sa zvýšil o 11 percent na 791,1 miliardy eur.

Obchodný prebytok EÚ počas prvých piatich mesiacov roka medziročne vzrástol na 69,1 miliardy eur z úrovne 55,2 miliardy eur.

V máji posilnil

Vývoz tovarov z eurozóny, vrátane exportu na trhy členov EÚ, ktorí nie sú členmi menového bloku, v máji podľa prvého odhadu medziročne posilnil o 31,9 percenta na 188,2 miliardy eur.

Dovoz do eurozóny zo zvyšku sveta v máji medziročne vzrástol o 35,2 percenta na 180,7 miliardy eur. Obchodný prebytok eurozóny sa tak v máji znížil na 7,5 miliardy eur z úrovne 8,9 miliardy eur.

Za január až máj vývoz tovarov z eurozóny medziročne posilnil o 13,3 percenta na 957,9 miliardy eur a dovoz sa zväčšil o 12,7 percenta na 878,2 miliardy eur. Prebytok eurozóny v prvých piatich mesiacoch roka sa medziročne zvýšil na 79,7 miliardy eur zo 66,1 miliardy eur.

Viac k témam: doprava tovarov, ekonomika eurozóny, export, medzinárodná preprava tovarov, medzinárodný obchod
Zdroj: Webnoviny.sk – Prebytok Európskej únie v obchode s tovarmi v máji medziročne vzrástol © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Projekt ministerstva práce má úspech, nezamestnaní už pomáhajú pri záchrane pamiatok (foto)

Do projektu sa zapojili subjekty zo zoznamu oprávnených žiadateľov, ktoré pripravilo ministerstvo kultúry.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *