Home / SLOVENSKO / Európa sa podľa Blahu premení na neoliberálny tank, ak nebude postavená na týchto pilieroch

Európa sa podľa Blahu premení na neoliberálny tank, ak nebude postavená na týchto pilieroch

BRATISLAVA 27. decembra (WebNoviny.sk) – Ak nebude myšlienka zjednotenej Európy postavená na sociálnom štáte, rovnosti medzi regiónmi, suverenite štátov a vzájomnom rešpekte, potom sa podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu (Smer-SD) premení na neoliberálny tank, k čomu dnes smeruje, a ako taký nemá šancu prežiť.

Obdobie zmŕtvychvstania EÚ

Ako povedal Blaha v rozhovore pre agentúru SITA, rok 2017 na prvý pohľad vyzerá ako obdobie zmŕtvychvstania EÚ, ale v skutočnosti je to len ticho pred búrkou.

Odporúčame:
Situácia v Európe je podľa Blahu dlhodobo krízová, dôvodom je priepasť medzi elitami a masami

„Slovensko potrebuje stabilnú a sociálnu Európsku úniu, a preto je tento vývoj nebezpečný. Slovensko musí upozorňovať na také témy, ako je nerovnosť vo vzťahu ku kvalite potravín, v prideľovaní agentúr, v sociálnom prístupe a v ďalších iných témach, pretože ak na sociálne témy nebudú upozorňovať tie chudobnejšie regióny, tak sa v EÚ nikdy nič nezmení,“ zdôraznil Blaha.

Zlyhania Bruselu

Kým sa EÚ nevráti k ľuďom, ľavica musí podľa Blahu upozorňovať na bruselské zlyhania. „Od toho sa odvíja aj určitá euroskepsa, ktorá nemá nacionálno-konzervaívny, ale ľavicový náboj. Tu je čoraz viac cítiť nielen na Slovensku, ale aj v mnohých západných krajinách vrátane Francúzska, Holandska či Dánska,“ povedal Blaha s tým, že tento ľavicový antiglobalizmus bude rásť a on osobne v ňom vidí veľa pozitívneho.

„Začiatkom roka 2018 mi vyjde politologická kniha s názvom Antiglobalista, v ktorej podrobujem kritike tak neoliberálny globálny model, ako aj západný imperializmus. Nie je to o tom, aby sme odmietali Európu, ale o tom, aby sme ju zmenili,“ dodal.

Viac k témam: Európska únia, Ľuboš Blaha, Smer-SD
Zdroj: Webnoviny.sk – Európa sa podľa Blahu premení na neoliberálny tank, ak nebude postavená na týchto pilieroch © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Košická Steel Aréna už má kolaudačné rozhodnutie, rekonštrukcia stála viac ako 5,7 milióna eur (foto)

„Hokejisti HC Košice pokrstili jej zrekonštruované priestory víťazstvom nad Zvolenom," uzavrelo mesto.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *