Home / SVET / Rusko varuje USA pred vojenskou aktivitou v strednej Ázii, ich prítomnosť je neprijateľná

Rusko varuje USA pred vojenskou aktivitou v strednej Ázii, ich prítomnosť je neprijateľná

13.7.2021 (Webnoviny.sk) – Rusko dôrazne vyzýva Spojené štáty, aby po odchode z Afganistanu nerozmiestňovali svojich vojakov v postsovietskych republikách strednej Ázie. Námestník ruského ministerstva zahraničných vecí Sergej Rjabkov v utorok uviedol, že prezident Vladimir Putin minulý mesiac na samite v Ženeve tento odkaz tlmočil americkej hlave štátu Joeovi Bidenovi.

Varovanie zaznieva v čase, keď americká armáda oznámila, že z Afganistanu už stiahla 90 percent vojakov a techniky.

Zmenili by sa vzťahy medzi krajinami

Podľa medializovaných informácií Bidenova administratíva uvažuje o Uzbekistane, Tadžikistane a Kazachstane ako o možných východiskových bodoch pre monitorovanie a rýchle reakcie na prípadné bezpečnostné problémy, ktoré by mohli nastať po odchode americkej armády z Afganistanu. Rusko má svoje vojenské základne v Tadžikistane a Kirgizsku.

„Chcel by som zdôrazniť, že premiestnenie trvalej americkej vojenskej prítomnosti do krajín susediacich s Afganistanom je neprijateľné… Američanom sme priamym a dôrazným spôsobom povedali, že by to zmenilo veľa vecí, nielen v našom vnímaní diania v tomto dôležitom regióne, ale aj v našich vzťahoch so Spojenými štátmi,“ uviedol Rjabkov.

Taliban ovláda čoraz viac územia

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok pripomenul, že Kazachstan, Tadžikistan a Kirgizsko sú členmi Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, ktorá združuje viaceré postsovietske štáty vrátane Ruska. Prítomnosť cudzích jednotiek na ich území musí schváliť obranný pakt, pričom žiadna z dotknutých krajín o to neprejavila záujem, dodal Lavrov.

USA sa z Afganistanu sťahujú po takmer dvadsiatich rokoch. V krajine eskaluje napätie a hnutie Taliban tvrdí, že má pod kontrolou 85 percent územia Afganistanu. Taliban dosahuje značné teritoriálne zisky od polovice apríla, keď americký prezident oznámil, že americkí vojaci sa do septembra stiahnu z krajiny.

Viac k témam: americkí vojaci, vojaci v Afganistane
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusko varuje USA pred vojenskou aktivitou v strednej Ázii, ich prítomnosť je neprijateľná © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vo Varšave horí nákupné centrum, hasiči nasadili desiatky tímov (video)

Podľa hasičov plamene zachvátili viac ako 80 percent centra.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *