Home / EKONOMIKA / Počet konkurzov a reštrukturalizácií na Slovensku stúpa, najhoršia situácia je v sektore obchodu

Počet konkurzov a reštrukturalizácií na Slovensku stúpa, najhoršia situácia je v sektore obchodu

7.7.2021 (Webnoviny.sk) – V druhom štvrťroku tohto roka bolo na Slovensku vyhlásených 66 konkurzov na majetok dlžníkov a povolených 10 reštrukturalizácií. Ako ďalej vyplýva z údajov analytickej spoločnosti CRIF SK, v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom počet konkurzov narástol o takmer 14 percent a počet reštrukturalizácií o necelých 43 percent.

V medziročnom porovnaní sa počet konkurzov zvýšil o 83 percent a počet reštrukturalizácií o 150 percent. V priebehu posledných 12 mesiacov bolo na Slovensku vyhlásených 206 konkurzov a povolených 25 reštrukturalizácií.

Tieňové bankroty

„Štatistiky konkurzov a reštrukturalizácií potvrdzujú, že v roku 2020 boli na Slovensku aj tzv. tieňové bankroty. Dočasná ochrana podnikateľov pred veriteľmi oddialila riešenie úpadku u časti týchto podnikov. Napríklad v júni bol vyhlásený konkurz na majetok troch spoločností a povolená reštrukturalizácia dvom dlžníkom, ktorí ešte vlani využívali dočasnú ochranu,“ uviedla hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.

Ako dodala, v prvých šiestich mesiacoch roku 2021 výrazne vzrástol počet malých konkurzov. Dôvodom je legislatívna úprava platná od začiatku tohto roka, ktorá umožňuje, že o túto formu konkurzu môžu požiadať priamo dlžníci.

V samotnom júni aktuálneho roka bolo vyhlásených 30 konkurzov, čo je v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom pätinový nárast. V šiestom mesiaci boli povolené aj štyri reštrukturalizácie, čo je o tretinu viac než v máji 2021 s tromi povolenými reštrukturalizáciami.

Problémy majú najmä právnické osoby

Až dve tretiny dlžníkov, ktorí sa v júni dostali do konkurzu, sú právnické osoby bez zamestnancov. Najviac konkurzov bolo v júni vyhlásených v sekcii veľkoobchod a maloobchod, oprava motorových vozidiel a motocyklov. Z regionálneho hľadiska dominuje Bratislavský kraj.

Spoločnosť CRIF – Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, respektíve leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky. Obom registrom zabezpečuje technický servis a služby klientskych centier.

Spoločnosť vznikla v máji 2004, jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF, ktorá je štvrtý najväčší prevádzkovateľ úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania na svete.

Viac k témam: bankrot, konkurzy, reštrukturalizácia
Zdroj: Webnoviny.sk – Počet konkurzov a reštrukturalizácií na Slovensku stúpa, najhoršia situácia je v sektore obchodu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Tlaky na trh práce na Slovensku neustávajú, zamestnanosť klesá

Štatistika ukázala, že slovenská ekonomika na začiatku roka 2024 zlepšila svoj výkon, medziročné vzrástla o 2,7 %.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *