Home / SVET / Žena dostala za propagáciu Islamského štátu šesť rokov, ľudí dokonca učila vyrábať vesty s výbušninami

Žena dostala za propagáciu Islamského štátu šesť rokov, ľudí dokonca učila vyrábať vesty s výbušninami

29.6.2021 (Webnoviny.sk) – Holandský súd v utorok usvedčil 32-ročnú ženu zo spoluúčasti na zločinoch, ktoré spáchali v Sýrii a Iraku extrémisti z takzvaného Islamského štátu (IS) a poslal ju na šesť rokov do väzenia.

Odsúdená zo svojho bydliska neďaleko Amsterdamu šírila propagandu v prospech IS, čím sa podieľala na vojnových zločinoch, konštatoval súd. Obžaloba pôvodne žiadala trojročný trest odňatia slobody. Ten by bol podľa sudcov príliš nízky, a to aj napriek psychickým problémom obžalovanej.

Žena zdieľala videá s popravami

Odsúdená v roku 2019 prostredníctvom aplikácie Telegram rozoslala veľké množstvo propagandistických materiálov IS.

Zdieľala aj dve videá zobrazujúce popravy vojnových väzňov, pričom k jednému z nich pripojila „znevažujúce“ komentáre. Tým podľa súdu „urážala osobnú dôstojnosť mŕtvych ľudí a to je vojnový zločin“.

Ľudí učila vyrábať vesty s výbušninami

Ďalších ľudí podnecovala k terorizmu a vojnovým zločinom, učila ich vyrábať vesty s výbušninami a posielala peniaze osobám zapojeným do teroristických aktivít.

Šírením propagandy sa stala „súčasťou teroristickej organizácie, ktorá je na celom svete vinná z útokov a rozsievania strachu“, uvádza sa vo vyhlásení súdu. Usvedčenej žene súd okrem šesťročného väzenia nariadil aj psychologickú terapiu.

Viac k témam: extrémisti, propaganda, väzenie, vojnový zločin
Zdroj: Webnoviny.sk – Žena dostala za propagáciu Islamského štátu šesť rokov, ľudí dokonca učila vyrábať vesty s výbušninami © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Francúzsky herec Gérard Depardieu sa postaví pred súd, zo sexuálneho obťažovania ho obviňujú desiatky žien

Súdny proces sa bude týkať údajného sexuálneho napadnutia dvoch žien v roku 2021.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *