Home / SVET / Očkovanie je cesta ku slobode, myslia si Európania. Aký názor však majú Slováci?

Očkovanie je cesta ku slobode, myslia si Európania. Aký názor však majú Slováci?

21.6.2021 (Webnoviny.sk) – Šesťdesiaťštyri percent obyvateľov Európskej únie (EÚ) vníma očkovanie ako nástroj, ktorý pomôže ukončiť pandémiu ochorenia COVID-19. Vyplýva to z výsledkov najnovšieho rýchleho prieskumu Eurobarometra o postojoch k očkovaniu, podľa ktorého s týmto tvrdením súhlasí 68 percent Slovákov. V tlačovej správe o tom informovala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Eurobarometer sa venoval aj neochote ľudí v EÚ dať sa zaočkovať. Podľa výsledkov si 63 percent respondentov myslí, že vakcíny proti ochoreniu COVID-19 neboli ešte dostatočne otestované, 57 percent sa obáva vedľajších účinkov a 30 percent pochybuje o ich účinnosti. Dvaja z desiatich občanov EÚ zase všeobecne odmietajú akékoľvek očkovanie.

Slováci neschvaľujú očkovaciu stratégiu

Respondenti hodnotili aj účinnosť vakcinačných stratégií. Iba 26 percent Slovákov je spokojných s národnou očkovacou stratégiou, no spokojnosť s tým, ako zvládli očkovaciu stratégiu inštitúcie EÚ, vyjadrilo 40 percent slovenských respondentov.

Viac o téme: Koronavírus

Prieskum tiež analyzoval, ako ľudia na Slovensku vnímajú pozíciu EÚ v rámci zabezpečovania vakcín proti COVID-19.

Strategická úloha EÚ

V priemere 66 percent opýtaných Slovákov si myslí, že EÚ zohráva strategickú úlohu v rámci zabezpečovania daných očkovacích látok, zatiaľ čo 25 percent respondentov s tým nesúhlasí. V EÚ s týmto nesúhlasí 19 percent opýtaných.

Prieskum sa uskutočnil v máji a zúčastnilo sa na ňom viac ako 26-tisíc Európanov z 27 členských štátov EÚ. Z tisíc slovenských respondentov takmer polovica patrila do skupiny ľudí, ktorí už sú zaočkovaní alebo sa chcú dať zaočkovať niekedy počas tohto roka.

Viac k témam: Koronavírus, Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku, prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk – Očkovanie je cesta ku slobode, myslia si Európania. Aký názor však majú Slováci? © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *