Home / SVET / Zomrel posledný žijúci sovietsky vojak zapojený do oslobodenia tábora smrti v Osvienčime

Zomrel posledný žijúci sovietsky vojak zapojený do oslobodenia tábora smrti v Osvienčime

7.6.2021 (Webnoviny.sk) – Vo veku 98 rokov skonal David Dushman, posledný žijúci sovietsky vojak podieľajúci sa na oslobodení nacistického tábora smrti v Osvienčime. V nedeľu to potvrdila židovská komunita v nemeckom Mníchove a Hornom Bavorsku.

Dushman naposledy vydýchol v sobotu v mníchovskej nemocnici, symbolicky v predvečer 77. výročia vylodenia spojencov v Normandii. „Každý svedok histórie predstavuje stratu, ale rozlúčka s Davidom Dushmanom je obzvlášť bolestivá,“ uviedla Charlotte Knoblochová, bývalá šéfka nemeckej Ústrednej rady Židov.

Tankom zrovnal elektrický plot

Ako mladý vojak Červenej armády Dushman 27. januára 1945 svojím tankom T-34 zrovnal so zemou elektrický plot okolo notoricky známeho koncentračného tábora v južnom Poľsku. Neskôr pripustil, že spolu s ďalšími vojakmi si v tej chvíli neuvedomili dôležitosť toho, čo sa stalo v Osvienčime.

„Všade boli kostry. Potkýnali sa okolo budov, sedeli, ležali medzi mŕtvymi. Strašné. Hneď sme im podali všetky konzervy, čo sme mali, a okamžite sme šli ďalej – loviť fašistov,“ spomínal Dushman v roku 2015 počas rozhovoru pre mníchovský denník Süddeutsche Zeitung.

Nacisti v rokoch 1940 – 1945 zavraždili v Osvienčime viac ako milión ľudí, väčšinou Židov deportovaných z rôznych kútov Európy.

Trikrát bol vážne zranený

Samotný Dushman bol predtým počas druhej svetovej vojny súčasťou viacerých vojenských operácií vrátanie bitiek pri Stalingrade a Kursku.

Trikrát bol vážne zranený, ale napokon prežil vojnu – ako jeden zo 69 vojakov divízie, ktorá pôvodne mala 12-tisíc členov. Po vojne Dushman pôsobil štyri dekády ako tréner ženského národného šermiarskeho družstva Sovietskeho zväzu a na olympijských hrách 1972 bol svedkom útoku palestínskych teroristov na izraelských športovcov.

Pravidelne oprašoval svoje vojenské vyznamenania, aby sa mohol zúčastňovať na stretnutiach veteránov a pripomínať mladším generáciám hrôzy holokaustu.

Viac k témam: Osvienčim, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrel posledný žijúci sovietsky vojak zapojený do oslobodenia tábora smrti v Osvienčime © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Litva nabáda ukrajinských mužov na návrat domov, obmedzí im sociálne dávky alebo vydávanie dokladov

Litovská vláda chce nasledovať príklad Poľska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *