Home / SLOVENSKO / Rusko a ďalší obžalovaní sa postavia pred súd v kauze prípravy vraždy podnikateľky Volzovej

Rusko a ďalší obžalovaní sa postavia pred súd v kauze prípravy vraždy podnikateľky Volzovej

6.6.2021 (Webnoviny.sk) – Pojednávanie v kauze prípravy vraždy podnikateľky Sylvie Klaus Volzovej by pred senátom Okresného súdu Bratislava II malo pokračovať vo štvrtok 10. júna po viac ako pol roku. Vo veci sa naposledy pojednávalo koncom novembra 2020.

Následne súd vytýčil termín najskôr na február a následne apríl tohto roku. Boli však zrušené pre pandemickú situáciu, keďže všetci štyria obžalovaní sú vo výkone trestov odňatia slobody pre iné prípady.

Prísne bezpečnostné podmienky

Obžalobe v tomto prípade čelia bývalý riaditeľ TV Markíza a exminister hospodárstva Pavol Rusko a odsúdení príslušníci podsvetia Mikuláš Černák, Miloš Kaštan a Róbert Lališ, prezývaný Kýbel. Prípad sa prejednáva za sprísnených bezpečnostných podmienok v bratislavskom Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody.

Podľa obžaloby navštívil Rusko v roku 1997 Mikuláša Černáka v Banskej Bystrici s tým, aby Volzovú uniesli, donútili ju prepísať svoj podiel v spoločnosti Markíza – Slovakia na neho a potom ju odstránili. Rusko obvinenie odmieta.

Zmenu musí odobriť rada

Vo svojej výpovedi pred súdom v máji 2019 pripomenul, že akúkoľvek zmenu vo vlastníckej štruktúre spoločnosti Markíza – Slovakia, ktorú spoluvlastnil s Volzovou, by musela odobriť licenčná rada.

Ak by, ako sa tvrdí v obžalobe, Volzovú niekto prinútil prepísať na neho jej podiel a následne by ju zlikvidoval, rada by ju nemohla vypočuť. To totiž podľa Ruska prikazoval zákon. V tom prípade by spoločnosť mohla prísť o vysielaciu licenciu.

Týmto je podľa obžalovaného vyvrátený argument obžaloby, že by z jej smrti mal finančný prospech. „To nemá žiadnu logiku, to by som musel byť psychicky chorý,“ skonštatoval Rusko.

Podiel popiera aj Lališ

Podiel na skutku popiera aj odsúdený šéf sýkorovcov Róbert Lališ. Ten mal podľa obžaloby zabezpečiť sledovanie Volzovej. Celá vec sa nakoniec neuskutočnila, keďže Mikuláša Černáka vzali do väzby. Černák s Kaštanom účasť na skutku pripustili a Černák sa Volzovej na pojednávaní v septembri 2019 aj ospravedlnil.

Pavol Rusko je spolu s podnikateľom Marianom Kočnerom od januára tohto roku právoplatne odsúdený v kauze televíznych zmeniek na 19 rokov väzenia.

Viac k témam: príprava vraždy, príprava vraždy Sylvie Volzovej, súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusko a ďalší obžalovaní sa postavia pred súd v kauze prípravy vraždy podnikateľky Volzovej © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda klame voličov, podľa progresívcov dostali starostovia maďarských strán oveľa menej dotácií než tí koaliční

Koalícia len predstiera záujem o maďarských voličov v snahe pomôcť Pellegrinimu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *