Home / SLOVENSKO / Každou štvrtou identifikovanou obeťou obchodu s ľuďmi na Slovensku bolo v minulom roku dieťa

Každou štvrtou identifikovanou obeťou obchodu s ľuďmi na Slovensku bolo v minulom roku dieťa

5.6.2021 (Webnoviny.sk) – Každou štvrtou identifikovanou obeťou obchodovania s ľuďmi na Slovensku bolo v minulom roku dieťa, kým v roku 2019 detské obete tvorili necelú šestinu z celkového počtu identifikovaných obetí.

V roku 2020 bolo v SR identifikovaných spolu 62 obetí. Z toho 27 mužov, spomedzi nich tri deti, a 35 žien, z toho 13 detí.

Vyplýva to zo Situačnej správy pre oblasť boja proti obchodovaniu s ľuďmi v SR za rok 2020, ktorú pripravilo Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality Ministerstva vnútra SR (MV SR). V tlačovej správe o tom informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru rezortu vnútra.

Zdrojová krajina

Slovensko zostáva aj naďalej krajinou pôvodu obetí, teda zdrojovou krajinou, hoci už tretí rok zaznamenávame zvýšenie identifikovaných slovenských obetí náborovaných a zároveň aj vykorisťovaných na Slovensku,“ informovalo MV SR.

Zdrojovou krajinou obetí bolo Slovensko najmä pre Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, ako aj pre ďalšie európske krajiny – Spolkovú republiku Nemecko, Írsko, Rakúsko, Taliansko, Českú republiku, Belgicko, Dánsko a Grécko. Vplyv Brexitu sa z hľadiska krajiny vykorisťovania obetí v roku 2020 ešte neprejavil.

Sexuálne vykorisťovanie

Sexuálne boli v roku 2020 vykorisťované len ženské obete, z čoho polovicu tvorili dievčatá do 18 rokov. Najmladšia detská obeť sexuálneho vykorisťovania mala 11 rokov.

Ženy a deti sexuálne vykorisťovali predovšetkým na Slovensku a Nemecku a niekoľko prípadov sa vyskytlo v Írsku, Veľkej Británii a Českej republike. V prípadoch núteného sobáša bola v roku 2020 rovnaká situácia ako v roku 2019, zaznamenané boli výlučne ženské obete, pričom takmer polovicu tvorili detské obete.

Zneužívanie ľudí a obzvlášť malých detí na žobranie, prostitúciu, či nútený sobáš je neprípustné. Ubezpečujem občanov, že s našimi odborníkmi z rezortu vnútra a polície robíme maximum pri odhaľovaní týchto prípadov a poskytovaní včasnej pomoci obetiam,“ zdôraznil minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

Nútená práca aj žobranie

Mužské obete boli v minulom roku vykorisťovali za účelom nútenej práce alebo núteného žobrania, iné účely „obchodovania“ neboli zaznamenané.

Pri vykorisťovaní mužských obetí prevláda pracovné vykorisťovanie. V roku 2020 išlo výlučne o dospelých mužov vykorisťovaných najmä vo Veľkej Británii.

Obete núteného žobrania boli vykorisťované na Slovensku, v Nemecku alebo Rakúsku. Tri detské obete – chlapcov vykorisťovali na účel núteného žobrania, pričom najmladšia obeť mala päť mesiacov.

Viac k témam: nútená práca, obchod s bielym mäsom, sexuálne vydieranie, vykorisťovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Každou štvrtou identifikovanou obeťou obchodu s ľuďmi na Slovensku bolo v minulom roku dieťa © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europoslanci prijali únijné pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí. Novozriadený orgán dohliadne aj na financovanie terorizmu

Zákony tiež dávajú finančným spravodajským jednotkám viac právomocí na analýzu a odhaľovanie prípadov prania špinavých peňazí a financovania terorizmu ako aj na pozastavenie podozrivých transakcií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *