Home / SVET / Korčok so Sulíkom rokovali v Rusku, Slovensko má záujem o prehlbovanie obchodno-ekonomickej spolupráce

Korčok so Sulíkom rokovali v Rusku, Slovensko má záujem o prehlbovanie obchodno-ekonomickej spolupráce

4.6.2021 (Webnoviny.sk) – Slovensko má záujem o ďalšie prehlbovanie obchodno-ekonomickej spolupráce s Ruskom, a to v oblastiach výhodných pre obe strany.

Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) po 24. Medzinárodnom ekonomickom fóre (SPIEF) v Petrohrade, ktoré sa konalo od 2. do 4. júna.

Spolu s ním sa na fóre zúčastnil aj minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS).

Témou bola aj príprava zasadnutia

Ako ďalej informovalo ministerstvo zahraničných vecí, ministri absolvovali aj pracovné stretnutia s ruským ministrom vedy a vysokoškolského vzdelávania Valerijom Faľkovom a predsedom riadiaceho výboru a podpredsedom predstavenstva spoločnosti Gazprom Alexejom Millerom.

Hlavnou témou rokovania s Faľkovom bola príprava 21. zasadnutia slovensko-ruskej medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technologickú spoluprácu, ktorej je ruský minister spolupredsedom. Korčok verí, že 21. zasadnutie komisie zorganizujú v tomto roku, tentokrát na Slovensku.

Nordstream 2 už nie je otázkou

„Ostatné zasadnutie komisie v roku 2019 v Soči prinieslo nové podnety na zintenzívnenie spolupráce medzi našimi krajinami, na ktoré je potrebné nadviazať a ďalej ich rozvíjať,“ podotkol šéf slovenskej diplomacie.

Korčok po rozhovore s Millerom uviedol, že plynovod Nordstream 2 (NS 2) už nie je otázkou. Dodal, že čoskoro by mala byť zavŕšená jeho výstavba a následne bude projekt spustený do prevádzky. Zároveň poznamenal, že na Slovensku sledujú aj diplomatické rokovania, ktoré medzi Spojenými štátmi americkými a Nemeckom.

Uvítali avizovaný kontrakt

„V tejto súvislosti sme spolu s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom zdôraznili očakávania, že NS2 nebude mať vplyv na zmluvné záväzky pri dodávkach pre Slovensko a zabezpečený bude aj tranzit využívajúci existujúcu infraštruktúru. Uvítali sme preto tiež avizovaný kontrakt o dodávkach plynu pre Ukrajinu,“ zhrnul minister.

Miller ich mal tiež ubezpečiť, že Gazprom má naďalej záujem pokračovať v spolupráci so Slovenskom.

Viac k témam: medzinárodné vzťahy, minister hospodárstva SR, minister zahraničných vecí, plynovod Nord Stream II., zahraničná cesta
Zdroj: Webnoviny.sk – Korčok so Sulíkom rokovali v Rusku, Slovensko má záujem o prehlbovanie obchodno-ekonomickej spolupráce © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Litva nabáda ukrajinských mužov na návrat domov, obmedzí im sociálne dávky alebo vydávanie dokladov

Litovská vláda chce nasledovať príklad Poľska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *