Home / SLOVENSKO / Heger odmieta zastrašovanie zo strany Smeru a Hlasu v prípade zadržania šéfa Úradu inšpekčnej služby

Heger odmieta zastrašovanie zo strany Smeru a Hlasu v prípade zadržania šéfa Úradu inšpekčnej služby

3.6.2021 (Webnoviny.sk) – Premiér Eduard Heger (OĽaNO) odmieta „zastrašovanie“ zo strany opozičných strán Smer-sociálna demokracia a Hlas-sociálna demokracia v prípade zadržania riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa. Uviedol tak na štvrtkovej tlačovej konferencii v reakcii na výzvy týchto strán.

Pellegrini vyzýva na demisiu

Dodal, že jeho úlohou nie je tieto udalosti komentovať, ale zaistiť, aby zložky štátu pracovali v zmysle svojich kompetencií, zákona, čestne a zodpovedne.

„Zastrašujú ľudia, ktorí majú strach. Skôr otázka je prečo majú strach. Nepotrebujeme hľadať odpoveď, pretože sme videli, čo tu roky robili a dnes ich priatelia, nominanti sú obvinení zo závažných korupčných káuz,“ povedal premiér.

Predseda strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini vyzval ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), aby podal demisiu.

Tento post treba podľa neho prenechať človeku, ktorý bude schopný dostať naspäť pod kontrolu všetky silové zložky v štáte, upokojí situáciu a garantuje vyšetrenie všetkých závažných podozrení.

Fico chce odvolávať

Pellegrini tvrdí, že vláda stratila kontrolu nad vedením silových zložiek. Odvolanie ministra avizoval aj predseda strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico. Ten chce navrhnúť schôdzu Národnej rady SR na odvolanie Mikulca.

Mikulec vo veci Adriána Szabóa chce požiadať špeciálneho prokurátora, ktorý si vyhradil komunikáciu celého prípadu, o informácie.

Návrh na odvolanie zadržaného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby tak plánuje predložiť vtedy, ak špeciálny prokurátor potvrdí šírené informácie.

Adriána Szabóa zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok ráno. Informoval o tom portál Pluska.sk. s tým, že podľa ich informácií okrem neho zadržali aj ďalších policajtov.

Adrián Szabó

sa stal riaditeľom Úradu inšpekčnej služby v apríli 2019. Nominovala ho vtedajšia ministerka vnútra Denisa Saková na základe odporúčania parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť.

Viedol inšpekciu ako jej dočasný šéf už od jesene 2018. Bol jeden z účastníkov nedávneho stretnutia vysokopostavených politikov v budove Slovenskej informačnej služby.

Viac k témam: zadržanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Heger odmieta zastrašovanie zo strany Smeru a Hlasu v prípade zadržania šéfa Úradu inšpekčnej služby © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europoslanci prijali únijné pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí. Novozriadený orgán dohliadne aj na financovanie terorizmu

Zákony tiež dávajú finančným spravodajským jednotkám viac právomocí na analýzu a odhaľovanie prípadov prania špinavých peňazí a financovania terorizmu ako aj na pozastavenie podozrivých transakcií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *