Home / SLOVENSKO / Informácie SIS mali zostať tajné, Mikulec považuje ich sprístupnenie poslancom parlamentu za chybu

Informácie SIS mali zostať tajné, Mikulec považuje ich sprístupnenie poslancom parlamentu za chybu

2.6.2021 (Webnoviny.sk) – Sprístupnenie informácií Slovenskej informačnej služby (SIS) o údajných manipuláciách vyšetrovania medializovaných káuz poslancom parlamentu považuje minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) za chybu.

Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády s tým, že osoby oprávnené oboznamovať sa s utajenými skutočnosťami by nemali porušovať zákon.

Opozícia prerozprávala vlastné príbehy

Reagoval tak na skutočnosť, že informácie zo správy pre poslancov sa objavili na verejnosti. Zároveň však povedal, že nevie, či správa z parlamentu bola tá istá, ktorú videl na stretnutí v SIS.

Pokiaľ ide o opozičných poslancov, ktorí sa k informáciám SIS verejne vyjadrovali, podľa ministra hlavne „prerozprávali svoje príbehy a svoje verzie“. „Každý si musí byť vedomý svojho konania a pokiaľ poruší zákon o ochrane utajovaných skutočností, tak verím, že si bude niesť aj zodpovednosť,“ povedal Mikulec.

Informáciami zo SIS sa zaoberá inšpekcia

Minister zároveň potvrdil, že informáciami od SIS sa zaoberá policajná inšpekcia. „Ja neviem v akom štádiu je to preverovanie, ani mi to neprináleží. Koná sa v tom, ale neviem, či už bolo nejaké trestné stíhanie zahájené,“ dodal minister.

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) v súvislosti so zverejnením údajných informácií zo správy SIS zverejnil výzvu, v ktorej varuje pred distribúciou a medializáciou daného materiálu. Šírenie dokumentu úrad zaznamenal „cez rôzne mobilné, aj desktopové aplikácie“.

Viac k témam: tajné informácie, únik informácií
Zdroj: Webnoviny.sk – Informácie SIS mali zostať tajné, Mikulec považuje ich sprístupnenie poslancom parlamentu za chybu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezidentka vyjadrila uznanie a podporu všetkým učiteľom: Napĺňate svoje poslanie napriek podmienkam, v akých pracujete

Ako na svojej sociálnej sieti pri príležitosti Dňa učiteľov uviedla, mnohí z učiteľov napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *