Home / SVET / Novým izraelským prezidentom bude Isaac Herzog, v minulosti súperil s Netanjahuom o post premiéra

Novým izraelským prezidentom bude Isaac Herzog, v minulosti súperil s Netanjahuom o post premiéra

2.6.2021 (Webnoviny.sk) – Novým izraelským prezidentom sa stal Isaac Herzog. Politického veterána a člena prominentnej izraelskej rodiny zvolil do funkcie tamojší parlament, nazývaný Kneset. O prezidentský post sa uchádzala aj Miriam Peretzová.

Šesťdesiatročný Herzog je niekdajší líder Izraelskej strany práce a vodca opozície, ktorý v parlamentných voľbách v roku 2013 neúspešne kandidoval proti súčasnému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

Herzog vo funkcii nahradí 81-ročného Reuvena Rivlina, ktorý z úradu odíde na budúci mesiac. Prezident židovského štátu má prevažne reprezentatívnu funkciu, slúži ako tzv. morálny kompas národa podporujúci jednotu krajiny.

Herzogov otec Chaim v minulosti taktiež zastával funkciu prezidenta. Jeho strýko Abba Eban bol prvým izraelským ministrom zahraničných vecí a veľvyslancom pri Organizácii Spojených národov (OSN) a v USA. Jeho starý otec bol prvým hlavným rabínom v krajine.

Viac k témam: prezidentske volby v Izraeli
Zdroj: Webnoviny.sk – Novým izraelským prezidentom bude Isaac Herzog, v minulosti súperil s Netanjahuom o post premiéra © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gréci nepošlú Ukrajincom systém Patriot, ohrozilo by to ich vzdušnú bezpečnosť

Grécke médiá uviedli, že Atény plánujú poslať na Ukrajinu aspoň jeden systém Patriot, a to po nátlaku zo strany Európskej únie na zvýšenie pomoci Ukrajine v protivzdušnej obrane.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *