Home / SVET / Bieloruský aktivista sa bodol na súde do krku, úrady ho vyhrážkami nútili k priznaniu viny

Bieloruský aktivista sa bodol na súde do krku, úrady ho vyhrážkami nútili k priznaniu viny

2.6.2021 (Webnoviny.sk) – Bieloruský aktivista sa v utorok počas súdneho pojednávania v Minsku bodol do krku. Urobil tak na protest proti politickej represii a hrozbám úradov, že budú stíhať jeho príbuzných.

Sciapan Latypav si ublížil perom, keď počas pojednávania sedel v priestore pre obžalovaných, uviedla ľudskoprávna organizácia Viasna. Na záberoch publikovaných na internete možno vidieť, ako muža prenášajú z budovy do sanitky. Latypava hospitalizovali a uviedli do umelého spánku. Jeho právnička stav zraneného nekomentovala.

Predtým než sa Latypav bodol, povedal svojmu otcovi, že vyšetrovatelia mu hrozili trestným stíhaním jeho príbuzných a spolupracovníkov, ak neprizná vinu. Aktivista čelí viacerým obvineniam, vrátane toho, že zorganizoval činy porušujúce verejný poriadok a vzdoroval polícii, ktoré by mohli vyústiť až do desaťročného väzenia. Latypav je vo väzbe od septembra, keď ho zatkli počas masívnych protestov proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi.

Protesty vyvolalo znovuzvolenie Lukašenka v auguste, čo opozícia odmietla ako zmanipulovaný výsledok. Úrady zareagovali na protesty masívnymi zákrokmi, pričom viac ako 35-tisíc demonštrantov zatkli a mnohých z nich aj zbili.

Viac k témam: bodnutie, pokus o samovraždu, protesty v Bielorusku, súd, vyhrážanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Bieloruský aktivista sa bodol na súde do krku, úrady ho vyhrážkami nútili k priznaniu viny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu otvoriť viac priechodov pre pomoc smerujúcu do Pásma Gazy

Dve nové predbežné opatrenia vydal v prípade žaloby Juhoafrickej republiky, ktorá obvinila Izrael z genocídy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *