Home / SLOVENSKO / Slovensko stojí pred výzvou storočia. Máme miliardy eur a vláda na ITAPA povie, kam ich dá

Slovensko stojí pred výzvou storočia. Máme miliardy eur a vláda na ITAPA povie, kam ich dá

1.6.2021 (Webnoviny.sk) –
Na Slovensku zrejme nenájdete človeka, ktorý by o pláne obnovy vedel viac ako predseda vlády SR Eduard Heger. Zo svojej niekdajšej pozície ministra financií to bol totiž práve on, ktorý najvýznamnejší balík reforiem v novodobej histórií našej krajiny pripravoval. Aj s vicepremiérkou a  ministerkou pre informatizáciu Veronikou Remišovou, ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským a Ladislavom Mikom, vedúcim Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, odštartujú júna konferenciu JARNÁ ITAPA 2021
Európsky ekonomický tiger. Takto bolo v minulosti titulované Slovensko. Podarí sa nám aj vďaka správne zainvestovaným miliardám z Bruselu pozviechať?
Stav slovenského zdravotníctva je po pandémii horší, ako sme predpokladali. Vieme, že to musíme zmeniť. Ako? Koľko to bude stáť? Na Jarnej ITAPA odpovedia tí najpovolanejší.
Odborníci naprieč celou Európou hovoria o Value Based Healthcare ako o motivujúcom a inovatívnom koncepte fungovania zdravotníckej starostlivosti. O čo presne ide a prečo je dôležité ho, po vzore vyspelých krajín, zaviesť aj u nás – budeme debatovať.
Na ITAPA vystúpi aj čipový génius, a zároveň Slovák, ktorý si v USA vybudoval obrovskú kariéru, Radoslav Danilák. Povie viac o plánoch, ako sa stať krajinou, kde chcú pôsobiť „mozgy sveta“.
POZOR! Vôbec po prvý raz štartuje ITAPA OPEN TALK. Známa novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová bude debatovať s top spíkrami o reformách, ekonomike i spoločenských zmenách. Na mušku si zoberie Miriamu Letovanec, Mareka Antala, Ivana Mikloša i Michala Vašečku.
Desiatky renomovaných spíkrov budú za inovatívnych hygienických opatrení v hoteli Crowne Plaza Bratislava spolu diskutovať na konferencii o digitalizácii spoločnosti Jarná ITAPA 2021 už o pár dní.

Píše sa rok 2026 a svet čelí novej pandémii. Na rozdiel od koronakrízy už ale slovenské zdravotníctvo nestojí od prvých dní pred kolapsom, práve naopak. Je moderné a efektívne. Firmy, ktoré musia kvôli lockdownu zatvoriť svoje prevádzky, sa vďaka funkčnej digitalizácii bez problémov dostanú k  finančnej pomoci presne tak isto, ako aj ich zamestnanci, ktorí zostávajú bez práce. Veľká časť ľudí z kancelárii robí bez problémov z domu. Významné míľniky sa dosahujú v zelenej ekonomike, vede, inováciách, ako aj vo vzdelávaní.

Áno, aj takto by to mohlo u nás vyzerať, ak Plán obnovy a odolnosti SR zacielime efektívne. Stane sa tak? Kam presne poputujú miliardy eur a prečo? Kým doteraz sa o detailoch priveľa nehovorilo, konferencia JARNÁ ITAPA 2021 to zmení. Už 10. júna 2021 naše vládne špičky spolu s odborníkmi prezradia, aký pokrok čaká našu krajinu v nadchádzajúcich rokoch.

Digitálna a spravodlivá krajina

Slovensko stojí pred jednou z najnáročnejších úloh vo svojej novodobej histórii. Na rozdiel od západoeurópskych krajín totiž neriešime len to, ako pomôcť ekonomike opätovne sa nadýchnuť, ale aj to, ako prekonať zaostávanie za vyspelými krajinami Európskej únie a ako ich dobehnúť. „V horizonte niekoľkých rokov by sme mali mať zmodernizované školstvo, ktoré poskytne kvalitné vzdelanie a učiteľom dostatok príležitostí na sebarealizáciu a dôstojný život. Zreformované zdravotníctvo výrazne prispeje k zvýšeniu kvality života, k zníženiu úmrtnosti a pre samotných zdravotníkov bude povolaním, ktorému sa oplatí zasvätiť život. Slovensko bude zároveň čistejšie a pripojí sa k celosvetovému úsiliu o zníženie emisií uhlíka. Bude digitálnejšie, a samozrejme, aj spravodlivejšie. Veď vláda zákona je kľúčovou podmienkou civilizovanej krajiny,“ vyhlásil pre ITAPA predseda vlády SR Eduard Heger, ktorý ešte ako minister financií pripravoval Plán obnovy a odolnosti SR. Ideu, kam sa s „obnovou Slovenska“ dostaneme v najbližších rokoch, predostrie premiér  v úvodnom paneli konferencie Jarná ITAPA Vízia pre krajinu.

O Plán obnovy je mimoriadny záujem. Ľudia vedia, že zmeny sú nevyhnutné, lebo práve tie nám prinesú vyššiu životnú úroveň i kvalitu života. Plán obnovy sú reformy nielen pre budúce, ale aj súčasné generácie. Smerujú k sociálnej spravodlivosti, k rovnosti šancí i k vyrovnávaniu regionálnych rozdielov. Toto si dozaista uvedomuje aj podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Kým v minulosti neraz bývalé vedenie ostro kritizovala za neschopnosť robiť štátne IT transparentne a férovo, v súčasnosti je ona tá, ktorá bude napĺňať predstavy verejnosti – slovenskej i európskej. Ako sa jej podarí zmanažovať balík opatrení z únie a čomu najťažšiemu tu budeme čeliť? –  povie vicepremiérka rovnako v úvodnom paneli ITAPA.

Zdravotníctvo: Posunieme sa do 21. storočia?

Koronakríza naplno odhalila, v akom zlom stave máme zdravotníctvo. Aj preto tu na modernizáciu nemocníc či digitalizáciu systémov pôjde z Plánu obnovy najväčšia čiastka – miliarda eur. Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský nám v úvodnom paneli povie o prioritách vo svojom rezorte.

Na ITAPA zároveň otvoríme debatu ohľadom potreby konceptu Value Based Healthcare. Vo vzťahu k nákladom sa totiž pridaná hodnota zdravotnej služby stáva extrémne dôležitou pri financovaní zdravotnej starostlivosti. V krajinách, kde sa tento koncept presadil, začalo byť zdravotníctvo podstatne efektívnejšie a ďaleko otvorenejšie pre inovácie. Riadi sa totiž jednoduchým pravidlom: ak sa pacientovi zlepší stav, ošetrujúci lekár bude finančne zvýhodnený, pričom táto rovnica platí aj opačne. Lekári prestanú robiť zbytočné a neefektívne úkony, no pacientovi sa budú cielenejšie venovať a pomáhať mu. Win-win pre všetky strany a ako bonus navyše – Slovensko sa vďaka ušetreným financiám dostane k najmodernejším liekom, na ktoré dnes nemáme – kvôli neefektívnemu utrácaniu – finančné prostriedky. Príďte si vypočuť panel Prečo potrebujeme Value Based Healthcare, ktorý sa začína o 11.00 h.

Vybudujeme už na Slovensku skutočne moderné nemocnice? Moderná nemocnica to sú predovšetkým moderné technológie, ktoré dramaticky uľahčujú prácu a zvyšujú kvalitu poskytovaných služieb. Technológie ktoré umožňujú napríklad vzdialené operácie, umelá inteligencia uľahčujúca diagnostiku, či roboty, ktoré preberú prácu personálu. Súčasťou modernej nemocnice sú technológie, ktoré ďaleko presahujú vlastnú budovu, pretože umožňujú monitorovanie pacientov v domácom prostredí. Ako by sme teda mali budovať inovatívne nemocnice, na ktoré budeme o pár rokov hrdí? Čo ešte nového inovatívne nemocnice prinesú pacientom? Ako na vybudovanie vieme využiť nové zdroje?  Odpovede sa dozviete v paneli Európske typy moderných nemocníc na Slovensku o 13.30 h, kde budú uznávaní experti debatovať o úspešných projektoch realizácie zdravotníckej infraštruktúry v Európskej únií, no a detailnejšie vám tiež predstavia proces prípravy a realizácie novej Univerzitnej nemocnice v Krakowe, najmodernejšej nemocnice v strednej Európe.

V ďalšom paneli Digitálne inovácie v zdravotníctve so začiatkom o 15.30 h sa dozvieme, čo musíme spraviť preto, aby sa Slovensko stalo stredoeurópskym lídrom v digitálnych inováciách v sektore zdravotníctva. Je pravdou, že umelá inteligencia má potenciál priniesť obdobné revolučné zmeny, aké prinieslo vynájdenie parného stroja? Odpoveď nám dajú uznávaní odborníci ako napríklad Martina Antošová z Centra pre podporu vedy, výskumu a vývoja, Štefan Korec, uznávaný klinický onkológ, Martin Kavec zo Siemens Healthineers, či expertka na inovácie Dagmar Ceľuchová Bošanská z občianskeho združenia Futuristiq.

Slovensko ako skutočne digitálna krajina

Po tom, čo sa Veronika Remišová stala ministerkou, urobila hĺbkový audit IT projektov. Navrhla úplné zrušenie piatich a prepracovanie ďalších 48 projektov. Cieľ bol ušetriť desiatky miliónov eur. Aký je výsledok? Projekty dnes – do určitej miery aj kvôli koronakríze – stále stoja a čakajú na oživenie. Na ITAPA v paneli Digitálny štát na dosah budú odborníci z MIRRI (Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR), Slovensko.Digital, IT Asociácie Slovenska i súkromných firiem hovoriť o tom, ako dobudovať funkčnú digitálnu krajinu. Panel štartuje o 13.30 h.

Namiesto úniku mozgov ich prílev

Dlhé roky sme zahraničných investorov lákali na lacnú pracovnú silu. Zo Slovenska sa stala montážna dielňa pre výrobcov áut či elektrotechniky. Aj keď sa už vyše 10 rokov hovorí o potrebe zmeniť výrobnú ekonomiku na znalostnú, zatiaľ sa nám to nedarí. Napomôcť k zmene môže čipový génius Radoslav Danilák. Tento Slovák, vďaka ktorému môže mať svet rýchlejšie počítače, chce zo Slovenska vybudovať mikročipovú veľmoc. „Budovaním IT a superpočítačových kapacít má Slovensko šancu viesť iniciatívy v oblasti umelej inteligencie po celom svete, a využiť tak príležitosť, ktorá prichádza raz za desaťročia,“ hovorí Danilák a potvrdzuje, že slovenský projekt prichádza v správny čas. Podľa nedávno zverejnenej správy EÚ spotrebováva 30 percent svetových superpočítačových zdrojov, na svojom území však vlastní iba 5 percent. Tento nesúlad viedol Európsku komisiu k rozhodnutiu podporiť budovanie vlastných superpočítačov a dátových centier. Slovensko má projekt, ktorý napĺňa túto kritickú potrebu a zároveň rieši to aj potrebu Slovenska posunúť sa od ekonomiky založenej na priemyselnej výrobe k odvetviam s vysokou pridanou hodnotou, k znalostnej ekonomike a priemyslu 4.0. Na ITAPA vystúpi Danilák vôbec prvý raz – sledujte panel Digitálna ekonomika (od 11.00 – 12.30 h), kde bude aj s ďalšími odborníkmi debatovať o využití umelej inteligencie v modernom svete.

ITAPA OPEN TALK alebo Naša čerešnička na torte

Novinár versus odborníci. Keďže ITAPA je nezávislou platformou, ktorej cieľom je posúvať krajinu ďalej, prináša tento rok nový formát ITAPA OPEN TALK určený aj širšej verejnosti. O čo ide? Zuzana Kovačič Hanzelová, jedna z najrešpektovanejších novinárok a moderátoriek na Slovensku, bude diskutovať s hosťami o tom, kam by sme sa mali ako krajina ďalej posunúť.

Na mušku si zoberie Miriamu Letovanec, analytičku a odborníčku verejných politík, Mareka Antala, štátneho tajomníka MIRRI, Ivana Mikloša, reformátora a bývalého podpredsedu a ministra financií SR a sociológa Michala Vašečku.

Tento jedinečný formát, kde otázky nie sú vopred dohodnuté, ponúkne pohľad politikov i odborníkov na potrebné reformy, ekonomiku, i spoločenské zmeny. ITAPA Open Talk je otvorený pre širšiu verejnosť po bezplatnej registrácii.

Informačný servis

Viac k témam: ITAPA, Jarná ITAPA, konferencia
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko stojí pred výzvou storočia. Máme miliardy eur a vláda na ITAPA povie, kam ich dá © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *