Home / SLOVENSKO / Skautské posádky prinesú Betlehemské svetlo aj na Lomnický štít a Hrebienok

Skautské posádky prinesú Betlehemské svetlo aj na Lomnický štít a Hrebienok

POPRAD/BRATISLAVA 23. decembra (WebNoviny.sk) – Plamienok Betlehemského svetla v sobotu zažiari aj na Lomnickom štíte a v Tatranskom ľadovom dóme na Hrebienku vo Vysokých Tatrách.

„Už po 24-krát bude Betlehemské svetlo žiariť z najvyššie položeného pracoviska na Slovensku, z Observatória Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied, kam ho prinesie zhruba 50 skautov spod Tatier,“ uviedol pre agentúru SITA Marián Suvák, koordinátor Betlehemského svetla.

Skautské posádky šíria svetlo vlakmi

Od skorého rána sa v sobotu rozbehli vlaky so skautskými posádkami, ktoré budú šíriť Betlehemské svetlo po celom Slovensku. V priebehu dňa ho podľa Suváka doručia po 26 hlavných aj vedľajších železničných tratiach do viac ako 330 miest a obcí.

Odporúčame:
Foto: Prezident Kiska prijal Betlehemské svetlo, skauti ho roznesú do viac ako 330 miest a obcí

„Postupne sa tak na celom území Slovenska budú v jednotlivých mestách Slovenska zažínať svetielka ako články reťaze, aby krátko pred polnocou vytvorili reťaz svetla a symbolicky tak spojili celé Slovensko,“ vysvetlil Suvák.

Precestujú tisícky kilometrov

Do rozvozov Betlehemského svetla sa zapájajú desiatky skautov, precestovať by za tento deň malo takmer 2 300 km.

„V regiónoch budú skauti roznášať svetlo aj na miesta bez vlakového spojenia, do kostolov, azylových domov, do domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, kostolov a všade tam, kde sa ľudia na Betlehemské svetlo tešia,“ doplnil koordinátor akcie.

Betlehemské svetlo prevzali slovenskí skauti od rakúskych skautov počas slávnostnej ceremónie vo Viedni a priviezli na Slovensko v sobotu 16. decembra. Ešte v ten deň v noci odovzdali svetlo počas svätej omše v Zakopanom poľským skautom, v nedeľu ho v Poprade prijal prezident SR Andrej Kiska.

Viac k témam: Betlehemské svetlo, Vianoce
Zdroj: Webnoviny.sk – Skautské posádky prinesú Betlehemské svetlo aj na Lomnický štít a Hrebienok © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Predajca, ktorý na jarmoku ponúkal srdcia s heslami Hlinkovej gardy, čelí obžalobe

Hlinkova garda potláčala ľudské práva a slobody vybraných skupín obyvateľstva.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *