Home / SVET / Tisíce Slovincov vyšli do ulíc Ľubľany, žiadajú odstúpenie premiéra a predčasné voľby (video)

Tisíce Slovincov vyšli do ulíc Ľubľany, žiadajú odstúpenie premiéra a predčasné voľby (video)

29.5.2021 (Webnoviny.sk) – Tisíce ľudí sa v piatok zhromaždili v slovinskom hlavnom meste, aby protestovali proti pravicovému premiérovi Janezovi Janšovi.

Asi 20-tisíc ľudí sa zhromaždilo na centrálnom námestí v Ľubľane, kde žiadali odstúpenie vlády a predčasné voľby. K demonštrácii sa pripojilo niekoľko robotníckych odborových zväzov a opozičných strán.

Janšu prirovnávajú k Orbánovi

Zhromaždenie vyvinulo ešte väčší tlak na slovinskú vládu, iba niekoľko týždňov predtým, ako krajina prevezme rotujúce predsedníctvo v Európskej únii. Kritici obviňujú Janšu z čoraz autoritatívnejších spôsobov vládnutia a vyčítajú mu, že sa začína podobať maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi.

Janšov vládny kabinet podľa oponentov vyvíja nátlak na slovinské médiá a podnecuje nenávistné prejavy. Vyčítajú mu aj zlé riešenia počas pandémie koronavírusu, nedostatočný sociálny dialóg a málo príležitostí na uplatnenie predovšetkým pre mladých ľudí. Samotný premiér obvinenia odmieta a vidí za tým ľavicové sprisahanie.

Trumpovi gratuloval predčasne

Janša sa vlani opäť dostal k moci po tom, čo predchádzajúci liberálny premiér Marjan Šarec odstúpil. Pred niekoľkými mesiacmi sa zviditeľnil predčasnou gratuláciou bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v minuloročných voľbách, v ktorých napokon triumfoval Joe Biden.

Viac k témam: demonštrácie, Koronavírus, predčasné voľby
Zdroj: Webnoviny.sk – Tisíce Slovincov vyšli do ulíc Ľubľany, žiadajú odstúpenie premiéra a predčasné voľby (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Proces integrácie do Únie bol šprint, podľa „maratónca“ Dzurindu slovenský národ spyšnel

Mikuláš Dzurinda vymenoval aj päť míľnikov, ktoré podľa neho najvýraznejšie determinujú posledných 20 rokov Európskej únie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *