Home / SLOVENSKO / Slováci sa od 26. júna dočkajú aplikácie GreenPass, uľahčí im cestovanie v Európskej únii (video)

Slováci sa od 26. júna dočkajú aplikácie GreenPass, uľahčí im cestovanie v Európskej únii (video)

28.5.2021 (Webnoviny.sk) – Aplikáciu umožňujúcu cestovanie v rámci krajín Európskej únie (EÚ) by mali celoeurópsky spustiť 26. júna. Oznámili to ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí), generálny riaditeľ Slovensko IT, a.s. Pavol Miroššay a poradca ministerky pred digitalizáciu Ján Hargaš.

Viac o téme: Koronavírus

Na piatkovej tlačovej konferencii predstavili prototyp aplikácie GreenPass, do ktorej si ľudia budú môcť uložiť prostredníctvom QR kódov potvrdenia o absolvovaní testovania na prítomnosť ochorenia COVID-19, očkovania proti ochoreniu či prekonaní choroby. Aplikácia bude fungovať pre operačné systémy Android a iOS.

Vyvinuli aj aplikáciu OverPass

Okrem GreenPassu vyvinulo Ministerstvo pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu (MIRRI SR) aj aplikáciu OverPass. Tú budú mať k dispozícii štátne orgány, ako napríklad polícia.

Pri kontrole danej osoby si bude môcť naskenovať QR kód a tak jednoducho zistiť, či kontrolovaný má platný negatívny test, absolvoval očkovanie alebo v nedávnej dobe prekonal ochorenie COVID-19. Miroššay uviedol, že súčasný prototyp je na 90 percent zhodný s finálnou podobou aplikácie, ktorá bude spustená v júni.

Rodičia môžu deťom načítať QR kódy

Aplikácia rodičom umožní načítať si do nej aj QR kódy s potvrdeniami pre svoje deti. Na vývoji aplikácie spolupracuje MIRRI SR aj s Ministerstvom vnútra, ktoré bude zodpovedné za kontrolu občanov a Ministerstvo zdravotníctva SR, ktoré bude zodpovedné za riadenie dát v aplikácii a rovnako za koordináciu celého projektu.

MIRRI SR celkovo vyvinulo štyri aplikácie – oba druhy aplikácií pre oba operačné systémy. Celkové náklady na ich vývoj dosiahli sumu 150-tisíc eur. MIRRI SR bude pokračovať v testovaní aplikácie tak, aby ju mohla spustiť 26. júna.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: cestovanie, COVID-19, Koronavírus, zelené pasy
Zdroj: Webnoviny.sk – Slováci sa od 26. júna dočkajú aplikácie GreenPass, uľahčí im cestovanie v Európskej únii (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *