Home / SLOVENSKO / Národný bezpečnostný úrad sa zaoberá podozreniami na manipulovanie vyšetrovaní, uviedol poslanec Beluský

Národný bezpečnostný úrad sa zaoberá podozreniami na manipulovanie vyšetrovaní, uviedol poslanec Beluský

27.5.2021 (Webnoviny.sk) – V kauze podozrení na manipuláciu medializovaných trestných káuz koná aj Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Uviedol to vo štvrtok na brífingu predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti NBÚ Martin Beluský (ĽS NS).

Podľa neho všetky osoby, ktoré na základe informácií Slovenskej informačnej služby môžu byť zapojené do ovplyvňovania činnosti orgánov činných v trestnom konaní, majú momentálne „otvorené“ bezpečnostné previerky.

Prebieha zber informácií

„Momentálne prebieha zber ďalších informácií a predpokladám, že budúci týždeň, keď budú zozbierané ďalšie informácie a budú verifikované, bude pokračovať rokovanie nášho výboru, aby sme získali ďalšie informácie,“ povedal Beluský.

Doplnil, že otvorenie bezpečnostnej previerky podľa zákona znamená, že dotyčná osoba ňou disponuje naďalej a až do je prípadného odobratia sa môže oboznamovať s utajenými skutočnosťami. „Tak je postavený zákon,“ dodal.

Stretnutie v SIS

V pondelok 17. mája sa v budove SIS uskutočnilo stretnutie najvyšších ústavných činiteľov a vysokých predstaviteľov štátu. Svoju účasť na stretnutí agentúre SITA potvrdili prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Heger, predseda NR SR Kollár, minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), generálny prokurátor Maroš Žilinka a šéf policajného zboru Peter Kovařík.

Podľa medializovaných informácií boli v sídle SIS aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, šéf SIS Michal Aláč a šéf inšpekcie ministerstva vnútra Adrián Szabó. Aktéri schôdzky však odmietli, že by sa na stretnutí riešili „živé“ trestné veci, vrátane stíhania bývalého šéfa SIS Vladimíra P.

Opozícia z tohto dôvodu iniciovala mimoriadnu schôdzu parlamentu. Na nej poslanci v stredu 26. mája odhlasovali, že do pléna majú eskortovať aj väzobne stíhaného exriaditeľa SIS Vladimíra P. Úrad špeciálnej prokuratúry to však odmietol.

Viac k témam: bezpečnostná previerka, kauzy, Osobitný kontrolný výbor NR SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Národný bezpečnostný úrad sa zaoberá podozreniami na manipulovanie vyšetrovaní, uviedol poslanec Beluský © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *