Home / SLOVENSKO / Súd schválil dohodu o vine a treste pre advokáta Kurica, zapletený bol do korupcie na žilinských súdoch

Súd schválil dohodu o vine a treste pre advokáta Kurica, zapletený bol do korupcie na žilinských súdoch

26.5.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 26. mája 10:59

Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v stredu 26. mája na pracovisku v Banskej Bystrici schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a obvineným advokátom Pavlom Kuricom v korupčnej kauze na žilinských súdoch. Advokát čelil obvineniu z trestných činov korupcie týkajúcich sa súdov v Žiline.

Súd uznal obvineného za vinného zo spáchania prečinu nepriamej korupcie. Odsúdil ho na trest odňatia slobody vo výmere 18 mesiacov s podmienečným odkladom na dva roky. Okrem toho musí Kuric zaplatiť pokutu 35-tisíc eur, pričom v prípade nezaplatenia mu bude uložený náhradný trest jeden rok. Rozsudok je právoplatný a nie je možné sa proti nemu odvolať.

Sudca nesúhlasil s klasifikáciou úplatku

Prokurátor a obvinený prišli na súd pôvodne s uznaním viny vo veci prijímania úplatku a s trestom na tri roky s odkladom na tri roky. Sudca však nesúhlasil s právnou kvalifikáciou prijímania úplatku, keďže bola v čase spáchania skutku nepriamou korupciou. Po prestávke prišiel prokurátor so zmenami v návrhu, s ktorými súhlasil obvinený aj jeho právny zástupca.

„Boli splnené všetky zákonné podmienky na to, aby súd schválil navrhovanú dohodu o vine a treste. Súhlasili sme nakoniec aj s právnou kvalifikáciou, ktorá bola samozrejme v prospech môjho klienta, takže nemáme voči tomu výhrady,“ uviedol po vynesení rozsudku advokát obvineného.

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry zadržali 5. mája právnikov Pavla K. a Dušana Ch. v Žiline v rámci akcie Plevel 3. Obaja boli obvinení z viacerých trestných činov korupcie. Zároveň v tomto prípade obvinili aj bývalého sudcu za zločin prijímania úplatku a jednu osobu mimo justičného prostredia za trestný čin podplácania.

Odkryli rozsiahlu korupčnú schému

Podľa polície obvinenia súvisia s odkrývaním rozsiahlej korupčnej schémy na žilinských súdoch, ktorej aktéri mali za úplatky ovplyvňovať trestné veci v prospech trestne stíhaných osôb.

Obvinenému Dušanovi Ch. pôvodne orgány činné v trestnom konaní navrhovali väzobné stíhanie, Špecializovaný trestný súd im však nevyhovel. Prokurátor proti rozhodnutiu podal sťažnosť, ktorou sa mal na verejnom zasadnutí v utorok 18. mája zaoberať Najvyšší súd SR. Ten však zasadnutie nakoniec zrušil, keďže prokurátor svoju sťažnosť stiahol.

Viac k témam: dohoda o vine a treste, úplatok
Zdroj: Webnoviny.sk – Súd schválil dohodu o vine a treste pre advokáta Kurica, zapletený bol do korupcie na žilinských súdoch © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *