Home / SLOVENSKO / Prešovský dopravný podnik odkúpil prenajaté autobusy, ročne ušetrí tisícky eur

Prešovský dopravný podnik odkúpil prenajaté autobusy, ročne ušetrí tisícky eur

23.5.2021 (Webnoviny.sk) – Dopravný podnik mesta Prešov, a.s. (DPMP) odkúpil posledné dva prenajaté autobusy. Zmluvná cena jedného autobusu je 10 750 eur bez DPH (12 900 eur s DPH). Ako informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek, dopravca týmto krokom ročne ušetrí tisícky eur, nakoľko až do marca platil za prenájom jedného takéhoto autobusu 1 500 eur bez DPH (1 800 eur s DPH) mesačne.

Autobusy s nátermi v prešovských farbách

Obidva autobusy už prešli základnými úpravami a namiesto celovozidlovej reklamy dostali nový náter v prešovských farbách. Do vozového parku mestskej hromadnej dopravy (MHD) pribudol aj jeden kĺbový autobus za 15-tisíc eur bez DPH (18-tisíc eur s DPH).

Ako Tomek doplnil, dva autobusy Irisbus Crossway LE 12.8 jazdili po prešovských cestách od jesene minulého roka. DPMP ich mal prenajaté od spoločnosti Tempus Trans s.r.o. Košice. Obidva autobusy sa osvedčili a vedenie mestskej spoločnosti sa ich preto rozhodlo odkúpiť. „Obe vozidlá sú už plnohodnotnými Prešovčanmi, a preto sme sa ich rozhodli prelakovať do štandardných mestských farieb – červené a bordové pruhy na bielom podklade. Autobusy dostali evidenčné čísla 408 a 409 a prešli základnými úpravami. Doteraz je ich prevádzka bezproblémová a denne sa zaraďujú do premávky na linkách prešovskej MHD,“ konštatoval Tomek.

Cestujúcich odvezie aj zrenovovaný kĺbový autobus

Už v najbližších týždňoch odvezie prvých cestujúcich aj zrenovovaný kĺbový autobus SOR NB 18, ktorý je typovo zhodný s dvomi vozidlami prevádzkovanými v DPMP od roku 2009. Autobus má za sebou dôležitú opravu a súčasťou interiéru sú aj čerstvo prečalúnené sedačky. Dopravný podnik mesta Prešov odkúpil toto vozidlo od výrobcu SOR Libchavy. „V najbližších dňoch ho čakajú posledné technické úpravy vrátane inštalácie informačného a tarifného systému DPMP. Tento autobus výnimočne nedostane lak vo farbách mesta Prešov, nakoľko na ňom bude osadená celovozidlová reklama,“ dodal hovorca.

Dopravný podnik má aktuálne v evidenčnom stave 63 autobusov, z ktorých využíva 61. Ich priemerný vek bol ku koncu minulého roka 11,27 roka. Dopravca má k dispozícii 47 trolejbusov, z ktorých využíva 45 vozidiel. Ich priemerný vek k 31. decembru 2020 bol 6,26 roka.

Viac k témam: autobus, Dopravný podnik mesta Prešov DPMP
Zdroj: Webnoviny.sk – Prešovský dopravný podnik odkúpil prenajaté autobusy, ročne ušetrí tisícky eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najpočúvanejším slovenským rádiom je Rádio Expres nasledované verejnoprávnym Rádiom Slovensko

Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň" predstavuje 84,1 percenta čo je 3 726 000 poslucháčov vo veku 14 - 79 rokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *