Home / SVET / Prímerie medzi Izraelom a hnutím Hamas víta aj Borrell, vyzýva k oživeniu mierových rokovaní

Prímerie medzi Izraelom a hnutím Hamas víta aj Borrell, vyzýva k oživeniu mierových rokovaní

21.5.2021 (Webnoviny.sk) – Šéf európskej diplomacie Josep Borrell privítal prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. V piatkovom vyhlásení pochválil „Egypt, Katar, Organizáciu Spojených národov, Spojené štáty a ďalších, ktorí zohrali rolu“ v jeho v sprostredkovaní.

Ako však zdôraznil, len oživenie dlhodobých mierových rokovaní dokáže zabezpečiť, že boje, ako počas ostatných 11 dní, už znova nevypuknú.

„Situácia v Pásme Gazy je dlhodobo neudržateľná. Len politické riešenie prinesie udržateľný mier a koniec pre celý palestínsko-izraelský konflikt,“ uviedol v stanovisku s tým, že „obnova politického obzoru smerom k dvojštátnemu riešeniu v súčasnosti zostáva mimoriadne dôležitá“. Európska únia (EÚ) je pripravená pomôcť obom stranám dosiahnuť to, dodal.

EÚ dlhodobo podporuje dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskej otázky, no blok je rozdelený v tom, ako riešiť vzťahy s Izraelom a Palestínčanmi. Maďarsko napríklad v utorok zablokovalo zverejnenie spoločného vyhlásenia na margo konfliktu.

Viac k témam: mierové rokovania, ozbrojený konflikt, Pásmo Gazy
Zdroj: Webnoviny.sk – Prímerie medzi Izraelom a hnutím Hamas víta aj Borrell, vyzýva k oživeniu mierových rokovaní © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina ako terorista a Západ ako sponzor terorizmu. Kremeľ podľa ISW využíva napätie po tragédii v Moskve

Piatkový útok na Crocus City Hall, ku ktorému sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát, neprežilo prinajmenšom 143 ľudí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *