Home / SLOVENSKO / Ministerstvo vnútra za Kaliňáka a Sakovú zaplatilo firmám milióny eur za služby, ktoré malo vykonať vo vlastnej réžii

Ministerstvo vnútra za Kaliňáka a Sakovú zaplatilo firmám milióny eur za služby, ktoré malo vykonať vo vlastnej réžii

21.5.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 21. mája 10:10

Ministerstvo vnútra SR (MV SR) zaplatilo v rokoch 2017 až 2019 celkovo 13 miliónov eur audítorským spoločnostiam za služby, ktoré malo vykonať vo vlastnej réžii.

Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ) to konštatuje v správe o výsledkoch kontroly zameranej na hospodárenie MV SR. V tlačovej správe o tom informoval hovorca NKÚ Marek Papajčík. Služby sa týkali poradenskej činnosti pri organizácii verejnej správy. Nedostatky zistil aj pri nákupe hasičských vozidiel za viac ako 95 miliónov eur.

Chýbala analýza

V roku 2018 obstarali 366 vozidiel, o rok neskôr ďalších 470 áut, ktoré majú slúžiť dobrovoľným hasičským zborom. Množstvo obstaraných vozidiel však nebolo preukázaných žiadnou analýzou, reálnou potrebou či záujmom z terénu.

Neštandardne boli stanovené aj podmienky financovania ich nákupu. K väčšine hasičských vozidiel totiž vznikne vlastnícke právo až po zaplatení kúpnej ceny, to je 20 mesiacov od dodania áut a aj dôležitá záručná doba začína plynúť už od ich prevzatia, nie od reálneho používania dobrovoľnými hasičmi.

Nesnažilo sa predať chátrajúce budovy

NKÚ konštatuje, že MV SR sa nesnažilo rýchlo a čo najvýhodnejšie predať dlhodobo chátrajúce budov. Ilustruje to alarmujúci stav administratívnej budovy v Banskej Bystrici na Partizánskej ulici, ktorá bola ešte v roku 2010 bývalým správcom označená za prebytočnú. Dodnes nie je táto budova vysporiadaná a obdobne je na tom objekt v Detve, ktorého obstarávacia cena bola 2,2 milióna eur.

Znalec pritom určil pred dvoma rokmi jej hodnotu ani nie na tretinu pôvodnej ceny. Príkladom zlej praxe je tiež neriešenie zmeny vlastníctva budovy v Starej Ľubovni, o ktorú mala záujem miestna samospráva. Už v roku 2018 uspela v elektronickej aukcii, dodnes však ministerstvo s mestom zmluvu o predaji neuzatvorilo a štátny majetok sa naďalej znehodnocuje.

Ministri vnútra a školstva našli spoločnú reč

Nehospodárne nakladanie s verejnými financiami sa potvrdilo aj pri zmluvách súvisiacich so zriadením a prevádzkou informačných systémov. MV SR ku každej z vecne preverovaných zmlúv uzatvorilo viacero dodatkov, ktorými sa rozšíril predmet zmluvy. Predlžovali sa termíny dodania a v konečnom dôsledku sa zvyšovali vysúťažené ceny. Zmluvné ceny sa tak vďaka dodatkom navýšili z 2,3 milióny na 3,4 milióna eur.

NKÚ považuje za správne, že ministri vnútra a školstva našli spoločnú reč a chcú zmeniť legislatívu, aby vrátili všetky školy pod gesciu rezortu školstva. Celoslovenská reforma verejnej správy totiž presunula vyše 300 škôl a špeciálnych škôl pod rezort vnútra. Ročné výdavky týchto škôl sa pritom dostali na úroveň 1,5 miliardy eur, čo tvorí takmer polovicu výdavkov rezortu vnútra, pričom odborná, metodická a koncepčná agenda týchto inštitúcií aj tak spadá pod rezort školstva.

Viac k témam: minister vnútra SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerstvo vnútra za Kaliňáka a Sakovú zaplatilo firmám milióny eur za služby, ktoré malo vykonať vo vlastnej réžii © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

„Verejne aktívni veriaci občania“ spísali výzvu na podporu Korčoka, podpísali ju aj niektorí politici

Deklarujú, že Korčok nie je pre veriacich žiadnym strašiakom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *