Home / SLOVENSKO / Trnku preložili na Krajskú prokuratúru v Žiline, naďalej má pozastavený výkon funkcie

Trnku preložili na Krajskú prokuratúru v Žiline, naďalej má pozastavený výkon funkcie

20.5.2021 (Webnoviny.sk) – Generálny prokurátor Maroš Žilinka na základe rozhodnutia odvolacej disciplinárnej komisie preložil prokurátora Dobroslava Trnku z Generálnej prokuratúry SR na Krajskú prokuratúru Žilina.

Ako informoval hovorca GP SR Dalibor Skladan, Trnkovi zároveň naďalej trvá dočasné pozastavenie výkonu funkcie prokurátora z dôvodu, že je trestne stíhaný pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti so zvukovou nahrávkou označovanou „Gorila“. V tomto prípade už prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Okresný súd Bratislava 1.

Rozhodla disciplinárna komisia

„Prokurátor, ktorému bol dočasne pozastavený výkon jeho funkcie, nemá počas tohto pozastavenia práva a povinnosti prokurátora a nesmie vykonávať funkciu prokurátora,“ vyhlásil Žilinka.

O preložení Trnku na nižší stupeň prokuratúry rozhodla odvolacia disciplinárna komisia v piatok 14. mája, keď zrušila pôvodne rozhodnutie disciplinárnej komisie, ktorá mu v októbri minulého roka navrhla 15-percentné zníženie platu na obdobie troch mesiacov.

Pôsobil do roku 2011

Bývalý šéf prokuratúry čelil disciplinárnemu konaniu pre výroky týkajúce sa nahrávky so stíhaným Marianom K. a tiež za vyjadrenia k prepusteniu Jozefa Majského z väzby. Výroky odzneli v rozhovore pre televíziu Markíza na jeseň 2019.

Dobroslav Trnka pôsobil vo funkcii generálneho prokurátora v rokoch 2004 až 2011.

Viac k témam: generálny prokurátor, pozastavenie výkonu funkcie
Zdroj: Webnoviny.sk – Trnku preložili na Krajskú prokuratúru v Žiline, naďalej má pozastavený výkon funkcie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europoslanci prijali únijné pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí. Novozriadený orgán dohliadne aj na financovanie terorizmu

Zákony tiež dávajú finančným spravodajským jednotkám viac právomocí na analýzu a odhaľovanie prípadov prania špinavých peňazí a financovania terorizmu ako aj na pozastavenie podozrivých transakcií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *