Home / SVET / Palestínčania aj izraelskí Arabi vyšli do ulíc, žiadajú zastaviť agresiu Izraela v Pásme Gazy

Palestínčania aj izraelskí Arabi vyšli do ulíc, žiadajú zastaviť agresiu Izraela v Pásme Gazy

18.5.2021 (Webnoviny.sk) – Na Západnom brehu Jordánu a v arabských štvrtiach v Izraeli sa koná generálny štrajk na protest proti leteckej kampani Izraela v Pásme Gazy a proti jeho akciám na iných miestach. Zatvorené sú verejné služby a podniky. Štrajk podporila Palestínska samospráva aj lídri izraelských Arabov, informuje spravodajský portál BBC.

„Chceme vyslať jasnú správu, že stojíme pri sebe a hovoríme nie agresii voči Gaze,“ vyjadril sa v pondelok pre noviny New York Times jeden z organizátorov Essam Bakr. Ako tiež uviedol, štrajkom hovoria „dosť útokom na mešitu al-Aksá, dosť okupácii a stavaniu osád a dosť nespravodlivému zaobchádzaniu s Palestínčanmi“.

Hamas a Fatah vyzvali k demonštráciám

V utorok sa tiež v rámci „dňa hnevu“ konajú demonštrácie, na ktoré vyzvali palestínske hnutia Hamas a Fatah.

Už viac ako týždeň trvá najnovší konflikt medzi Izraelom a palestínskymi militantmi, ktorý vypukol po týždňoch eskalujúceho napätia medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi v okupovanom východnom Jeruzaleme.

Medzinárodná komunita vyzýva na prímerie

Hamas varoval Izrael, aby stiahol svoje jednotky z areálu mešity al-Aksá, a neskôr začal strieľať rakety do Izraela, čo viedlo k odvetným náletom zo strany židovského štátu. Ostreľovanie pokračovalo aj v utorok.

Medzinárodná komunita vyzýva na prímerie. Očakáva sa, že ku krajinám ako USA a Egypt sa vo výzve pridá aj Európska únia. Francúzsky prezident Emmanuel Macron rokuje s Egyptom a Jordánskom o zabezpečení prímeria.

Viac k témam: ostreľovanie, ozbrojený konflikt, Pásmo Gazy
Zdroj: Webnoviny.sk – Palestínčania aj izraelskí Arabi vyšli do ulíc, žiadajú zastaviť agresiu Izraela v Pásme Gazy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Proces integrácie do Únie bol šprint, podľa „maratónca“ Dzurindu slovenský národ spyšnel

Mikuláš Dzurinda vymenoval aj päť míľnikov, ktoré podľa neho najvýraznejšie determinujú posledných 20 rokov Európskej únie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *