Home / SLOVENSKO / Špecializovaný trestný súd sprísnil trest šéfovi piťovcov, jeho majetok prepadne v prospech štátu

Špecializovaný trestný súd sprísnil trest šéfovi piťovcov, jeho majetok prepadne v prospech štátu

18.5.2021 (Webnoviny.sk) – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v utorok 18. mája v prípade šéfa zločineckej skupiny piťovci Juraja Ondrejčáka zrušil jemu pôvodne uložený trest 16 rokov väzenia a uložil mu úhrnný a súhrnný trest 23 rokov väzenia v zariadení so stredným stupňom stráženia.

Stalo sa tak v rámci schválenia dohody o vine a treste medzi obvineným a prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Súd tiež obvinenému uložil ochranný dohľad v trvaní troch rokov a trest prepadnutia majetku.

V prípade ďalšieho obvineného Mateja Šalagu upustil súd od uloženia súhrnného trestu, keďže predtým uložený trest 13 rokov a tri mesiace považoval za dostatočný. Dnešný verdikt súdu je právoplatný, keďže súčasťou dohody je záväzok, že sa obvinení voči nemu neodvolajú.

Odsúdení za vraždu

Prokurátor ÚŠP podal ešte v decembri 2020 na ŠTS návrh dohody o vine a treste s dvojicou obvinených. Medzi skutky, ktoré sú im kladené za vinu, patrí napríklad organizácia vraždy údajného zakladateľa skupiny takáčovcov Jána Takáča z roku 2003.

Ďalej sa spomína vražda Ľuboslava Velka, organizácia vraždy Fadila Pasjaču z roku 2000 a tiež pokus o vraždu Tibora Füleho z roku 2004. V prípade Ondrejčáka ide aj o hrubý nátlak a nedovolené ozbrojovanie, v prípade Šalagu aj o skutok krivej výpovede.

Súd dĺžku väzby menil

Rozsudok nad 18 obžalovanými v procese so skupinou známou ako piťovci vyhlásil ŠTS v Pezinku ešte v máji 2014. Štrnástich uznal súd za vinných z rôznych skutkov, ako napríklad založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, vydieranie, hrubý nátlak, výtržníctvo, výber výpalného či ničenie majetku.

Samotnému šéfovi skupiny Jurajovi Ondrejčákovi, ktorý má prezývku Piťo, vymeral vtedy súd trest 18 rokov väzenia. Najvyšší súd SR mu v novembri 2014 trest znížil na 16 rokov. Šalaga prezývaný Gaťa si zase vo väzení pôvodne odpykával trest sedem rokov, neskôr mu bol uložený trinásťročný trest.

Viac k témam: piťovci, súd
Zdroj: Webnoviny.sk – Špecializovaný trestný súd sprísnil trest šéfovi piťovcov, jeho majetok prepadne v prospech štátu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda klame voličov, podľa progresívcov dostali starostovia maďarských strán oveľa menej dotácií než tí koaliční

Koalícia len predstiera záujem o maďarských voličov v snahe pomôcť Pellegrinimu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *