Home / SVET / Trump chce ovplyvniť hlasovanie o Jeruzaleme, krajinám sa vyhráža odstavením finančnej pomoci

Trump chce ovplyvniť hlasovanie o Jeruzaleme, krajinám sa vyhráža odstavením finančnej pomoci

WASHINGTON 21. decembra (WebNoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump sa vyhráža prerušením finančnej pomoci krajinám, ktoré pri štvrtkovom hlasovaní vo Valnom zhromaždení Organizácie spojených národov (VZ OSN) podporia rezolúciu proti uznaniu Jeruzalema za hlavné mesta Izraela.

Podobne ako americká veľvyslankyňa v OSN Nikki Haley, ktorá poslala sugestívne listy veľvyslancom najmenej 180 z celkového počtu 193 členských krajín OSN, aj Trump argumentuje tým, že je výsostným právom Spojených štátov rozhodnúť o tom, kde budú mať svoje veľvyslanectvá.

Spojili s hlasovaním o finančnej pomoci

A podobne ako Haley, aj Trump spojil hlasovanie jednotlivých štátov za rezolúciu o Jeruzaleme s otázkou finančnej pomoci, ktorú čerpajú od Spojených štátov.

„Všetky tieto krajiny berú naše peniaze a potom hlasujú proti nám. Berú stámilióny dolárov, dokonca miliardy dolárov, a potom hlasujú proti nám. Budeme sledovať, ako budú hlasovať. Len nech hlasujú proti nám,“ vyhlásil vo štvrtok Trump na rokovaní vlády. „Aspoň ušetríme. Nezaujíma nás to,“ dodal americký prezident.

Odporúčame:
Jeruzalem je pokladom celého ľudstva, vraví Vatikán a nesúhlasí s Trumpovým rozhodnutím

Haley už predtým vyhlásila, že si zozbiera mená všetkých krajín, ktoré vo VZ OSN zahlasujú za rezolúciu. Podľa britského denníka The Guardian sú vyhrážky zo strany amerických predstaviteľov určené najmä členským štátom OSN z Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky, ktoré sú viac zraniteľné a pre ktoré môže prípadné zastavenie americkej pomoci znamenať naozaj veľa.

Egypt prijal miliardu eur

Prerušenie finančnej pomoci USA by výrazne zasiahlo napríklad Egypt, ktorý minulý rok prijal od Američanov finančnú pomoc vo výške 1,2 miliardy dolárov (v prepočte viac ako jednu miliardu eur). Situáciu by to ale skomplikovalo aj Veľkej Británii, ktorá dúfa v rýchle uzatvorenie dohody o voľnom obchode s USA.

Práve Egypt bol predkladateľom rezolúcie proti uznaniu Jeruzalema za hlavné mesto Izraela, o ktorej sa hlasovalo v pondelok v Bezpečnostnej rade (BR) OSN. Za rezolúciu, ktorá mala Trumpa prinútiť, aby svoje rozhodnutie ešte zvrátil, hlasovalo 14 z celkového počtu 15 členov a proti boli práve len Spojené štáty.

Urážka, na ktorú Washington nezabudne

Haley už vtedy označila hlasovanie zvyšných členov za „urážku“, na ktorú Washington nezabudne. Ako neskôr vysvetlila, všetci dopredu dobre vedeli, že ona bude hlasovať proti tejto rezolúcii, a síce preto, lebo inak by USA pripustili, že sa nemôžu slobodne rozhodovať o umiestnení svojich veľvyslanectiev.

Rezolúcia, o ktorej bude vo štvrtok hlasovať VZ OSN, je síce nová, ale je takmer navlas podobná tej, o ktorej v pondelok hlasovala BR OSN. Predkladateľom štvrtkovej rezolúcie sú Turecko a Jemen. Turecko už označilo najnovšie Trumpove vyhrážky o zastavení finančnej pomoci za vydieranie a zastrašovanie.

Odporúčame:
USA vetovali rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, Trump nezvráti svoje rozhodnutie o Jeruzaleme

„Žiadnu čestnú krajinu nemôže takýto tlak ohnúť,“ vyhlásil vo štvrtok turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Cavusoglu.

Podobný názor má aj jeho palestínsky rezortný kolega Rijád al-Malíkí. „Svet sa zmenil. Ten postoj, že ‚ja som mocný, tak mám pravdu‘, už nefunguje. Dnešný svet protestuje proti nespravodlivosti,“ povedal palestínsky minister zahraničia. Informácie pochádzajú z agentúry AP, webstránky britského denníka The Guardian a archívu agentúry SITA.

Viac k témam: Donald Trump, Jeruzalem, OSN Organizácia spojených národov
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump chce ovplyvniť hlasovanie o Jeruzaleme, krajinám sa vyhráža odstavením finančnej pomoci © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Trump prirovnal Bidenovu vládu k nacistickému gestapu, sťažoval sa na viaceré trestné stíhania

Vyjadril sa tak v sobotu v jeho floridskom rezorte Mar-a-Lago počas podujatia s republikánskymi donormi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *