Home / SVET / Karadžič bude pykať za genocídu v Srebrenici, doživotie strávi v britskom väzení

Karadžič bude pykať za genocídu v Srebrenici, doživotie strávi v britskom väzení

12.5.2021 (Webnoviny.sk) – Bývalý líder bosnianskych Srbov Radovan Karadžič si odpyká doživotný trest za vojnové zločiny v britskom väzení. V stredu to oznámila britská vláda.

Karadžiča v roku 2016 vtedajší Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) odsúdil na 40 rokov väzenia za genocídu v Srebrenici, zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny počas vojny v Bosne v rokoch 1992 až 1995.

Odvolací sudcovia v Haagu neskôr potvrdili rozsudok a zvýšili jeho trest zo 40 rokov za mrežami na doživotie. V súčasnosti je v zariadení súdu, no presunú ho do bližšie nešpecifikovanej britskej väznice.

Tridsaťročné snaženie o spravodlivosť

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab sa vyjadril, že Karadžič „je zodpovedný za masaker mužov, žien a detí počas srebrenickej genocídy a pomohol viesť obliehanie Sarajeva s neľútostnými útokmi na civilistov“.

„Mali by sme byť hrdí na to, že od britskej podpory pri zabezpečení jeho zadržania, až po väzenskú celu, ktorej teraz čelí, podporovala Británia 30-ročné snaženie o spravodlivosť za tieto ohavné zločiny,“ uviedol ďalej Raab.

Najkrvavejší konflikt od konca vojny

Sedemdesiatpäťročný bývalý vodca bosnianskych Srbov Radovan Karadžič je jedným z najvyššie postavených predstaviteľov, ktorých súd pre vojnové zločiny v Haagu súdil.

Konflikt v Bosne bol najkrvavejší v Európe od druhej svetovej vojny a zanechal po sebe viac ako 100-tisíc mŕtvych a milióny ľudí bez domova.

Viac k témam: masaker v Srebrenici, vojnové zločiny, vojnový zločinec
Zdroj: Webnoviny.sk – Karadžič bude pykať za genocídu v Srebrenici, doživotie strávi v britskom väzení © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kyjev vykonáva opatrenia na zaistenie bezpečnosti, predpokladá vstup ruských sabotérov do mesta

Opatrenia schválila Rada obrany Kyjeva.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *