Home / SVET / Francúzsky súd zamietol prípad súvisiaci s použitím dioxínu Agent Orange počas vojny vo Vietname

Francúzsky súd zamietol prípad súvisiaci s použitím dioxínu Agent Orange počas vojny vo Vietname

10.5.2021 (Webnoviny.sk) – Francúzsky súd v pondelok zamietol prípad, v rámci ktorého francúzsko-vietnamská žena žalovala 14 spoločností, ktoré vyrábali a predávali silný defoliačný dioxín Agent Orange používaný americkými jednotkami počas vojny vo Vietname. Informovali o tom jej právni zástupcovia.

Súd v Évry na predmestí Paríža rozhodol, že prípad nespadá do jeho jurisdikcie, keďže odporcovia argumentovali, že v čase vojny konali pod nátlakom americkej vlády. Sedemdesiatdeväťročná bývalá novinárka Tran To Nga sa plánuje proti rozhodnutiu odvolať.

Žalobkyňa žiada odškodné

Tran v knihe opísala, ako sa látky, známej ako Agent Orange nadýchala v roku 1966, keď bola členkou Viet Congu, ktorý bojoval proti južnému Vietnamu a Spojeným štátom.

V roku 2014 podala vo Francúzsku žalobu na firmy, ktoré vyrábali a predávali Agent Orange, vrátane amerických nadnárodných spoločností Dow Chemical a Monsanto, ktorú v súčasnosti vlastní nemecký gigant Bayer.

Žiada pritom odškodné za viaceré zdravotné problémy, vrátane rakoviny, a tiež ochorenia jej detí.

Právni zástupcovia Tran chcú na odvolacom súde dokázať, že firmy k výrobe látky neprinútili. Zároveň sa vyjadrili, že dúfajú, že zdravie ich klientky jej dovolí pokračovať v právnej bitke až do konca procesu.

Použili milióny galónov látky

Bayer v reakcii konštatoval, že súdy už mnoho rokov potvrdzujú, že „vojnoví kontraktori … pracujúci na príkaz americkej vlády nie sú zodpovední za údajné škody súvisiace s tým, ako vláda tieto produkty počas vojny používala“.

Tran, ktorú podporuje aj skupina mimovládnych organizácií, sa snaží vybojovať uznanie aj pre ďalšie civilné obete a tiež škody napáchané na životnom prostredí.

Americké sily, ktoré používali Agent Orange na defoliáciu vietnamskej džungle v snahe zničiť Viet Cong, v rokoch 1962 až 1971 v rozsiahlych oblastiach južného Vietnamu nastriekali zhruba 11 miliónov galónov (41 miliónov litrov) tejto látky.

Dioxín po generácie zostáva v pôde i sedimentoch na dne jazier a riek, prostredníctvom tuku rýb a ďalších zvierat sa tak môže dostať do potravinového reťazca.

Kompenzácie len pre veteránov

Podľa Vietnamu boli herbicídu vystavené asi štyri milióny jeho obyvateľov a asi tri milióny v dôsledku toho trpia zdravotnými následkami, vrátane detí ľudí, ktorí sa s ním dostali do kontaktu počas vojny.

Kompenzácie pritom dosiaľ získali len vojnoví veteráni zo Spojených štátov a iných krajín.

Francúzsky systém spravodlivosti umožňuje svojim občanom podávať žaloby v súvislosti s udalosťami, ktoré sa stali v zahraničí.

Viac k témam: Agent Orange, Vojna vo Vietname
Zdroj: Webnoviny.sk – Francúzsky súd zamietol prípad súvisiaci s použitím dioxínu Agent Orange počas vojny vo Vietname © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gréci nepošlú Ukrajincom systém Patriot, ohrozilo by to ich vzdušnú bezpečnosť

Grécke médiá uviedli, že Atény plánujú poslať na Ukrajinu aspoň jeden systém Patriot, a to po nátlaku zo strany Európskej únie na zvýšenie pomoci Ukrajine v protivzdušnej obrane.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *