Home / SLOVENSKO / GEFCO zverejnilo výsledky za rok 2020: Dobrý prevádzkový výkon a robustné finančné riadenie v hlboko zasiahnutej ekonomike

GEFCO zverejnilo výsledky za rok 2020: Dobrý prevádzkový výkon a robustné finančné riadenie v hlboko zasiahnutej ekonomike

10.5.2021 (Webnoviny.sk) –
3,8 miliardy eur vo výnosoch, 19,7 % pokles oproti roku 2019 (-17,3 % v tržbách LFL – like-for-like)
Mierny pokles zisku pred úrokmi a zdanením (EBIT) na 3,7 % (oproti 4,3  % v roku 2019)
Zdravá finančná pozícia, podporovaná významnou prevádzkovou ziskovosťou
A striktnou správou prevádzkového kapitálu
Zvýšenie tržného klientskeho portfólia pomocou predlžovania zmlúv i nového biznisu
Strategické investície do logistiky elektromobilu a služby pre ojazdené vozidlá

Spoločnosť GEFCO, európsky líder v segmente integrovanej logistiky pre automobilový priemysel, vrátane logistiky hotových vozidiel (Finished Vehicle Logistics) a top 10 poskytovateľov riešení multimodálnych dodávateľských reťazcov, zverejnili hospodárske výsledky za rok 2020.

Luc Nadal, predseda správnej rady skupiny GEFCO to okomentoval:
„Som hrdý na výsledky spoločnosti GEFCO v roku 2020, ktoré napriek negatívnemu dopadu pandémie COVID na naše podnikanie, predovšetkým v prvej polovici roka, preukazujú odolnosť. Ako prispôsobivá firma s dôrazom na prevádzkovú aktivitu sme udržali kontrolu nad nákladmi a súčasne urobili o krok viac, aby sme uspokojili potreby zákazníkov. Naše výnosy poklesli v apríli, máji a júni, keď došlo k najvýraznejšiemu narušeniu globálneho podnikania na celom svete, ale v druhej polovici roku 2020 sme svoje aktivity navýšili, v súlade s nárastom výrobných harmonogramov našich zákazníkov. Vďaka rozsiahlemu portfóliu zákazníkov spoločnosti GEFCO v oblasti výroby automobilov a priemyslu sa nám darí i v tomto náročnom kontexte zachovávať robustnú prevádzkovú maržu.

Rád by som srdečne poďakoval našim zákazníkom a partnerom za ich oddanosť a dôveru v roku 2020. Pracovali sme v duchu spolupráce a vzájomného porozumenia a i naďalej sme pomáhali zákazníkom v automobilovej brandži hľadať riešenie, ako udržať dodávateľské reťazce v chode, vrátane nášho dlhoročného klienta, Groupe PSA. U zákazníkov mimo automobilovú oblasť sme sa usilovali o diverzifikáciu a prispôsobili sme naše multimodálne logistické riešenia s cieľom naplniť ich vzhľadom na rýchlo sa  meniace potreby. Naše riešenia prepravy urgentných zásielok leteckou i cestnou dopravou sa tešili vysokému záujmu medzi zákazníkmi v odbore zdravotníctva, farmácie, spotrebiteľského tovaru a elektroniky a podarilo sa nám zvládnuť všetky výzvy. Naši zamestnanci zostali i v roku 2020 verní firemnému heslu Partners, unlimited. Odvádzali skutočne skvelú prácu. Implementovali sme nové zdravotné a bezpečnostné opatrenia a prispôsobili procesy, aby sme hladko a v rekordnom čase naplnili dodatočné požiadavky zákazníkov. I v roku 2021 chceme prinášať prvotriedne riešenia v oblasti dodávateľských reťazcov, s veľkým dôrazom na zdravie a bezpečnosť našich zamestnancov po celom svete.“

Kľúčové finančné výsledky za rok 2020

(milióny eur)
Rok 2020
Rok 2019
Zmena v  %

Výnosy
3 804,8
4 738,7
-19,7  %

Logistika hotových vozidiel
1 545,7
1 978,8
-21,9  %

Pozemná doprava
1 828,5
2 278,4
-19,7  %

Letecká a námorná doprava
339,8
334,4
1,6  %

Priemyslové služby
90,8
147,2
-38,3  %

Náklady na služby tretích strán
(2 701,6)
(3 369,0)
-19,8  %

Recurring EBIT(1)
140,3
204,7
-31,5  %

Čistý finančný dlh(2)
149,1
347,7
-57,1  %

(1) Zisk R- EBIT sa určuje pred neopakujúcimi sa prevádzkovými príjmami a výdajmi.

(2) Čistý finančný dlh zodpovedá čistému finančnému dlhu v hotovosti a v hotovostných ekvivalentoch. Finančný dlh predstavuje súčet bankových pôžičiek, lízingových záväzkov (IFRS 16 a IAS 17), derivátových nástrojov, zamestnaneckého podielového fondu, záruk a ďalších pôžičiek, ale nezahŕňa dlh na akvizície menšinového podielu. Okrem týchto záväzkov bol čistý finančný dlh k 31. decembru 2020 premenený do finančnej hotovosti 158,9 milióna eur.

Pavel Ilichev, výkonný viceprezident pre financie a stratégie, dodáva:
„Som potešený z finančných výsledkov spoločnosti GEFCO v roku 2020. Došlo k 19,7 % poklesu výnosu kvôli výpadkom v podnikaní našich zákazníkov po celom svete, ale zachovali sme maržu 3,7 % v porovnaní so 4,3 % výsledkom v roku 2019. Keď v marci kríza začala a nebolo žiadne svetlo na konci tunela, prijali sme opatrenia s cieľom obmedziť finančné dopady – sprísnili sme už aj tak nekompromisné kontrolné finančné mechanizmy v rámci celej organizácie. Obchodný light-assets biznis model nám i v takýchto chvíľach umožnil využívať plastickosť fixných a variabilných nákladov a v mnohých krajinách sme využili štátnu podporu na zachovanie pracovných miest.

Pozitívny cash-flow v spoločnosti GEFCO posilnil našu likviditu, nemuseli sme hľadať dodatočné financovanie. Zamerali sme sa na strategické investície a v mnohých regiónoch sme investovali do nabíjacích staníc pre elektromobily s cieľom podporiť elektrifikáciu automobilového odvetvia. Výrazná schopnosť spoločnosti GEFCO generovať zisk nám umožnila odolať náporom ekonomickej neistoty a máme dobrú východiskovú pozíciu pre nadchádzajúci rok a s ním súvisiace ekonomické oživenie.“ 

Skupina GEFCO vygenerovala v priebehu roku 2020 výnosy vo výške 3,8 miliardy eur, čo predstavuje pokles  o 19,7 % oproti rovnakému obdobiu za rok 2019 (-17,3 % LFL). Jednotlivé divízie dosiahli nasledujúce výsledky:

Divízia logistiky hotových vozidiel (FVL) kopírovala vývoj v oblasti automobilového priemyslu (22 % pokles výroby automobilov v Európe, podľa agentúry IHS Markit). Výnosy dosiahli 1 545,7 mil. eur (-21,9 % nahlásených a -20,5  % LFL), v porovnaní s rokom 2019 o 454,0 mil. eur menej, pokles bol predovšetkým v priebehu 2. štvrťroka roku 2020. 4. štvrťrok bol porovnateľný s rovnakým obdobím roku 2019. Divízia FVL preukázala odborné znalosti lídra v celom sektore a úspešne zvládla dočasné zatvorenie zákazníckych závodov na výrobu automobilov a súvisiacich logistických tokov za bezprecedentných obmedzení.
Divízie pozemnej logistiky (OVL & CL) sa situácia vďaka diverzifikovanému zákazníckemu portfóliu dotkla menej než FVL. Výnosy poklesli o 19,7 % na 1 828,5 mil. eur (-18,1  % LFL). Divízia OVL a CL priniesla viac riešení pre časovo kritické zásielky a pomohla zákazníkom zabezpečiť skladovú pripravenosť v kontexte obnovenej výroby.
Divízia leteckej a námornej prepravy (Air&Sea) registrovala výrazný nárast dopytu po časovo kritických riešeniach leteckej distribúcie zdravotníckych potrieb a ochranných pomôcok z Ázie do Európy a Severnej Ameriky. Výnosy narástli na 339,8 mil. eur, čo je rast o +1,6 % v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019 (+4,9  % LFL).
Divízia priemyslových služieb (IS) hlásila výnosy 90,8 mil. eur, čo predstavuje pokles o 38,3 % (-12,2 % LFL). 31. decembra 2019 bola časť montážnych operáciách prenesená na spoločnosť Groupe PSA, čo vysvetľuje uvedený pokles.

Zdravá finančná pozícia, podporovaná významnou prevádzkovou ziskovosťou a striktnou správou prevádzkového kapitálu

Navzdory zdravotníckej kríze a lockdownu v 1. polovici roku 2020 dosiahla spoločnosť GEFCO Group výrazný recurring EBIT vo výške 140,3 mil. eur, s maržou vo výške 3,7  %, čo znamená pokles len o 60 bps v porovnaní s rokom 2019. Táto solídna hodnota recurringu EBIT bola podporená:

dôslednou kontrolou nákladov na všetkých úrovniach a s tým súvisiacimi úsporami,
obmedzením nákladov na služby tretích strán o 667,4 mil. eur, čo dokladá zmysel nášho light-assets obchodného modelu,
obnovou biznisu behom 3. a 4. štvrťroka roku 2020, keď 4. štvrťrok bol z hľadiska prevádzkového zisku najlepším posledným kvartálom roku v celej histórii spoločnosti GEFCO.

Okrem prevádzkového zisku vykazovala spoločnosť GEFCO prísnu správu prevádzkového kapitálu a selektívnych kapitálových výdajov, čo podporilo generovanie hotovosti a viedlo k rekordným hodnotám cash flow, v hodnote bezmála 285 mil. eur (+70 mil. eur oproti roku 2019).

K 31. decembru 2020 ťažil čistý finančný dlh skupiny GEFCO z týchto rozhodnutí a vznikla dostatočná rezerva likvidity, čo viedlo k nízkej hladine čistého dlhu na úrovni 150 mil. eur v porovnaní s 347,7 mil. eur k 31. decembru 2019.

Informačný servis

Viac k témam: hospodárske výsledky, PR
Zdroj: Webnoviny.sk – GEFCO zverejnilo výsledky za rok 2020: Dobrý prevádzkový výkon a robustné finančné riadenie v hlboko zasiahnutej ekonomike © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rozpočet na prezentáciu na Bienále Benátky považujeme za primeraný, reaguje SNG na vyjadrenia ministerstva kultúry

Tohto ročný projekt Bienále Benátky bol pripravovaný od minulého leta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *