Home / EKONOMIKA / Výrobcovi Spišských párkov pozastavujú ochrannú známku, zistili sa závažné porušenia

Výrobcovi Spišských párkov pozastavujú ochrannú známku, zistili sa závažné porušenia

BRATISLAVA 21. decembra (WebNoviny.sk) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR) prostredníctvom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS SR) vykonalo úradné kontroly Spišských párkov s chráneným označením „Zaručená tradičná špecialita“.

ŠVPS vyhodnotila tri produkty plne v súlade s receptúrou, no historicky prvýkrát pozastaví jedno oprávnenie na výrobu Spišských párkov. Vzhľadom na kombináciu viacerých závažných porušení ide o produkt spoločnosti Cimbaľák, ktorému s okamžitou platnosťou ŠVPS pozastavuje ochrannú známku.

Historicky prvé odobratie platnosti

„Ochrana spotrebiteľov je pre nás na prvom mieste. Okamžite po medializovaní informácie o testoch Spišských párkov sme preto odobrali vzorky. Na základe výsledkov testov sme prijali opatrenia smerujúce k bezodkladnej náprave. U jedného výrobcu sme dokonca historicky prvýkrát pristúpili k pozastaveniu platnosti chráneného označenia kontrolným orgánom. Napriek nezrovnalostiam s receptúrou u niektorých výrobkov, všetky testované vzorky boli bezpečné,“ uviedla vo štvrtok na tlačovej besede vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Odporúčame:
Test Spišských párkov mohol byť zmanipulovaný, podľa Tauris Group autori nezverejnili metodiku

Výsledky úradných kontrol Spišských párkov preukázali, že tri výrobky boli plne v súlade s receptúrou (Baron, Tesco, Billa), dva výrobky zaznamenali malé pochybenia (Maroš – nižší podiel tuku ako predpisuje receptúra, Mecom – stopové prvky sóje), u troch výrobkov bolo zistené jedno závažnejšie pochybenie (Berto – košenila, Mecom – 2 produkty – nižší podiel čistej svalovej bielkoviny a stopové prvky sóje) a u produktu Cimbaľák ŠVPS pozastaví oprávnenie na výrobu Spišských párkov na základe dvoch závažných porušení.

Párky Cimbaľák obsahovali nižší podiel čistej svalovej bielkoviny a aj farbivo košenila E 120.

Výrobky budú stiahnuté z trhu

„Vzhľadom na kombináciu viacerých závažných porušení Štátna veterinárna a potravinová správa s okamžitou platnosťou pozastavuje spoločnosti Cimbaľák ochrannú známku „Zaručená špecialita – Spišské párky“. Jej Spišské párky budú stiahnuté z trhu a firma nebude môcť Spišské párky vyrábať až do preukázania výroby podľa stanovenej receptúry,“ informoval ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš.

Odporúčame:
Aktualizované: Test Spišských párkov od slovenských výrobcov preukázal vážne nedostatky

ŠVPS vykonala úradné testy na všetkých pôvodne testovaných značkách, konkrétne Baron, Berto, Billa, Cimbaľák, Fine Life, Maroš, Mecom, Tauris a Tesco. „V prípade, kde došlo k pochybeniu výrobcov v neprospech spotrebiteľa, začne ŠVPS správne konanie a spoločnosti budú musieť zrealizovať nápravné opatrenia,“ dodala Gabriela Matečná.

Viac k témam: Cimbaľák, Gabriela Matečná, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, potraviny, spišské párky, ŠVPS SR Štátna veterinárna a potravinová správa SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Výrobcovi Spišských párkov pozastavujú ochrannú známku, zistili sa závažné porušenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovenské domácnosti si od vstupu do Európskej únie polepšili, peňaženky ľudí sú plnšie a miera nezamestnanosti je nižšia

V priebehu dvoch desaťročí slovenská ekonomika prešla rôznymi fázami vzostupov, kríz a stagnácií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *