Home / SLOVENSKO / Život v slobode a mieri nesmie byť nikdy samozrejmosťou, zdôraznila prezidentka Čaputová (foto)

Život v slobode a mieri nesmie byť nikdy samozrejmosťou, zdôraznila prezidentka Čaputová (foto)

8.5.2021 (Webnoviny.sk) – Nikdy nesmie byť samozrejmosťou to, že žijeme v slobode a mieri. Pri príležitosti dnešného Dňa víťazstva nad fašizmom to povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá sa zúčastnila na pietnom akte na Slavíne v Bratislave. Vďaku padlým v 2. svetovej vojne vyjadril svojou účasťou na Slavíne aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina).

Vojnové generácie zachránili svet

Prezidentka ďalej priblížila, že vojnové generácie za cenu nesmiernych obetí a nepredstaviteľného utrpenia zachránili svet. „Naši dedovia a staré mamy, pradedovia a ich rovesníci a rovesníčky v Rusku, na Ukrajine, v Rumunsku a ďalších krajinách, ktorí oslobodzovali naše dediny a mestá, rovnako ako generácia mužov a žien vo Veľkej Británii, vo Francúzsku, v USA, Kanade a ostatných krajinách protihitlerovskej koalície, našli v sebe toľko sily, odvahy a odhodlania, že so zbraňou v ruke bojovali za spravodlivú a posvätnú vec. Za toto im nikdy nebudeme môcť byť dostatočne vďační. Česť ich pamiatke,“ uviedla prezidentka Čaputová na sociálnej sieti.

„Som presvedčený o tom, že národ, ktorý si nepamätá svoju históriu a nectí si ju, nemá budúcnosť. Musíme ju preto pripomínať aj mladým generáciám,“ doplnil šéf parlamentu.

76. výročie ukončenia 2. svetovej vojny

Európa si dnes pripomína 76. výročie ukončenia 2. svetovej vojny. V hlavnom veliteľstve sovietskych vojsk v nemeckom Karlshorste, predmestí Berlína, podpísali 8. mája 1945 dokument o bezpodmienečnej kapitulácii hitlerovského Nemecka. Druhá svetová vojna sa tak v Európe oficiálne skončila.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Pietny akt kladenia vencov na Slavíne pri príležitosti 8. mája (fotografie)

Viac k témam: Deň víťazstva nad fašizmom, druhá svetová vojna
Zdroj: Webnoviny.sk – Život v slobode a mieri nesmie byť nikdy samozrejmosťou, zdôraznila prezidentka Čaputová (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Koniec anonymity darcov a nové označenie. Mimovládkam chýba transparentnosť, pripravovaný zákon SNS to má napraviť

O novele zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby sa bude rokovať už na aprílovej schôdzi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *