Home / SLOVENSKO / Pozor na lacné vajcia z dovozu! Sú spájané so škandálmi z minulosti

Pozor na lacné vajcia z dovozu! Sú spájané so škandálmi z minulosti

5.5.2021 (Webnoviny.sk) – Dovážané vajcia lákajú nízkou cenou, ale ich minulosť poznačili nemalé kauzy spojené s kvalitou. Našiel sa v nich fipronil, plesne, karcinogénny či dokonca salmonela. Odborníci dlhodobo volajú po prísnejších potravinových kontrolách exportu.

Len minulý rok upozorňovali hydinári na nekvalitné mäso dovážané z Poľska a vyzývali k sprísneniu kontroly dovozu. Avšak mäso nie je jediným artiklom, ktorý by si zaslúžil ostražitosť. Podobne je na tom aj ďalšia v kuchyni často využívaná potravina.

Vajcia z dovozu lákajú na pultoch predajní síce nízkou cenou, avšak v minulosti čelili nemalým škandálom s tzv. aditívami. „V prípade vajec boli v posledných 10 rokoch zaznamenané viaceré škandály: poľské vajcia s obsahom salmonely, plesní, karcinogénnych látok a v posledných rokoch s vysokým obsahom zakázaných dioxínov a fipronilu,“ upresňuje riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Zaujímavé pritom je, že sú to práve slovenské vajíčka, ktoré podobné škandály z ďaleka obchádzajú. Toto vnímanie potvrdzuje aj reprezentatívny prieskum z jesene 2020 z ktorého vyplýva, že 73 % opýtaných respondentov považuje slovenské vajcia za najkvalitnejšie. „V posledných rokoch neboli zaznamenané žiadne škandály so slovenskými vajíčkami. Preto je dôležité, aby si spotrebiteľ kontroloval krajinu pôvodu vajec a nakupoval iba slovenské vajcia, ktoré sú bez škandálov, pod neustálou kontrolou, čerstvé, zdravé, kvalitné a najmä bezpečné. Faktom je, že slovenská kontrola kvality produkovaných potravín, vrátane vajec, je jedna z najprísnejších v Európe,“ vysvetlil Molnár.

Prečo sú aditíva zdraviu škodlivé?

Vajcia ako také majú z hľadiska výživy veľa pozitív. Obsahujú veľké množstvo živín, aminokyseliny a sú výdatným zdrojom bielkovín. Nepovolené aditíva môžu mať však negatívny vplyv na naše zdravie. „Salmonela môže byť život ohrozujúcim mikroorganizmom, takže v tomto prípade môže ísť o závažný problém. Antibiotiká v mäse môžu porušiť prirodzenú črevnú mikroflóru, čo môže mať vážny zdravotný vplyv aj napr. na imunitný systém. Dioxíny sú toxické látky, ktoré sú dobre rozpustné v tukoch, pričom žĺtko je hlavným zdrojom tuku vo vajíčku,“ vysvetľuje Boris Bajer, výživový poradca.

Ako zistíte, že ide o slovenské vajcia?

Každý obal či vajce musia byť označené. Na obale nájdete k nemu jednoduché vysvetlivky. Prvé číslo označuje spôsob chovu sliepok, ďalšie dve písmená upresňujú krajinu pôvodu a na poslednom mieste sa nachádza číslo konkrétnej farmy. Pre slovenskú kvalitu stačí siahnuť po označení SK.

Informačný servis

Viac k témam: potraviny, PR, vajcia
Zdroj: Webnoviny.sk – Pozor na lacné vajcia z dovozu! Sú spájané so škandálmi z minulosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Koniec anonymity darcov a nové označenie. Mimovládkam chýba transparentnosť, pripravovaný zákon SNS to má napraviť

O novele zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby sa bude rokovať už na aprílovej schôdzi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *