Home / EKONOMIKA / Pandémia koronavírusu zvýšila na Slovensku nezamestnanosť z piatich na takmer osem percent

Pandémia koronavírusu zvýšila na Slovensku nezamestnanosť z piatich na takmer osem percent

1.5.2021 (Webnoviny.sk) – Pandémia koronavírusu zvýšila mieru evidovanej nezamestnanosti na Slovensku z 5 percent na takmer 8 percent. Pri príležitosti Sviatku práce na to v analýze upozornila analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Kým vo februári minulého roka miera evidovanej nezamestnanosti u nás dosahovala 5,05 % a bez práce bolo necelých 139-tisíc ľudí schopných nastúpiť ihneď do zamestnania, v marci tohto roka sa počet nezamestnaných zvýšil na viac ako 218-tisíc a miera nezamestnanosti na 7,98 %.

Rastúci trend zverejnených ponúk

Dobrou správou podľa analytičky je, že počet nezamestnaných by mohol opätovne klesať už od druhej polovice tohto roka.

Upozornila na to, že aj pracovný portál Profesia len prednedávnom zverejnil údaje o rastúcom trende zverejnených pracovných ponúk.

Obmedziť mobilitu a zároveň neprerušiť prevádzku umožňoval firmám počas prvej aj druhej vlny pandémie tzv. home office, teda práca z domu.

„Pre väčšinu pracujúcich Slovákov a Sloveniek je home office iba fikciou a prácu dokážu vykonávať len na pracovisku,“ uviedla Sadovská.

Je potrebné ovládať technológie

Ako upozornila, na Slovensku predstavuje podľa údajov OECD podiel pracovných miest, ktoré je možné vykonávať aj z domu, iba 29 %.

Pracovať v režime home office je viac možné v mestách a u pracovníkov s vysokoškolským diplomom ovládajúcich moderné technológie.

Na rozdiel od ľudí, ktorých práca sa dá vykonávať aj z domu, je až polovica pracujúcich Slovákov a Sloveniek zamestnaná v priemysle, obchode a stavebníctve.

„Nehovoriac o zamestnancoch kritickej infraštruktúry, v prípade ktorých je účasť na pracovisku nevyhnutná,“ tvrdí analytička.

Home office iba pre zlomok ľudí

Slovensko sa tak vyznačuje vysokými podielmi pracujúcich v takých segmentoch ekonomiky, v ktorých je home office nepredstaviteľný.

Najväčší potenciál pre prácu na diaľku majú podľa Sadovskej odvetvia ako informácie a komunikácia, administratívne služby alebo finančné a poisťovacie činnosti.

Tieto oblasti však dovedna nezamestnávajú ani desatinu zo všetkých pracujúcich Sloveniek a Slovákov.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, miera nezamestnanosti, nezamestnanosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Pandémia koronavírusu zvýšila na Slovensku nezamestnanosť z piatich na takmer osem percent © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *