Home / SVET / Vlastník zaseknutej lode Ever Given žiada majiteľov nákladu, aby sa podieľali na náhrade škody

Vlastník zaseknutej lode Ever Given žiada majiteľov nákladu, aby sa podieľali na náhrade škody

30.4.2021 (Webnoviny.sk) – Japonský majiteľ mohutnej nákladnej lode, ktorá takmer na týždeň zablokovala Suezský prieplav a zastavila tak globálny obchod, žiada vlastníkov nákladu o zdieľanie nákladov za škody, ktoré požadujú egyptské orgány.

Škoda za deväťsto miliónov dolárov

Spoločnosť Shoei Kisen Kaisha Ltd. v piatok uviedla, že požiadala niekoľkých majiteľov približne 18-tisíc kontajnerov, ktoré prepravovala, aby sa podieľali na zaplatení škody. Systém zdieľania škôd sa často používa pri námorných nehodách krytých poistením.

V prípade uviaznutej lode Ever Given by sa mala náhrada škody pohybovať na úrovni asi 916 miliónov dolárov (približne 755 miliónov eur).

Loď sa zasekla na brehu prieplavu

Štyristo metrov dlhá a 200-tisíc ton ťažká loď sa 23. marca vzpriečila v prieplave a zasekla sa na brehu. Jej uvoľnenie okrem iného zahŕňalo flotilu silných remorkérov a bagrovacích plavidiel, ktoré odbagrovali 30-tisíc kubických metrov bahna a piesku.

Cez Suezský prieplav prechádza zhruba 12 % svetového obchodu. Podľa dát časopisu Lloyd’s List, ktorý sa venuje nákladnej preprave, blokáda prieplavu denne bránila preprave tovaru v hodnote viac ako 9 miliárd dolárov.

Viac k témam: havária lode, loď Ever Given, Suezsky prieplav
Zdroj: Webnoviny.sk – Vlastník zaseknutej lode Ever Given žiada majiteľov nákladu, aby sa podieľali na náhrade škody © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *