Home / SVET / Rozhodnutie Európskej únie poškodzuje suverenitu Poľska, tvrdí Orbánov zástupca

Rozhodnutie Európskej únie poškodzuje suverenitu Poľska, tvrdí Orbánov zástupca

VARŠAVA 20. decembra (WebNoviny.sk) – Maďarsko odsúdilo postup Európskej únie proti Poľsku. Európska komisia v stredu aktivovala článok 7 proti Poľsku a oznámilo tejto krajine, že sa dostala do rozporu so základnými hodnotami Európskej únie, a to najmä v súvislosti s novými poľskými zákonmi týkajúcimi sa poľského súdnictva.

Zástupca predsedu vlády Zsolt Semjén označil toto rozhodnutie za bezprecedentné a šokujúce a dodal, že vážne poškodzuje suverenitu Poľska. Politik vyhlásil, že Maďarsko bude stáť na strane Poľska.

Odporúčame:
Robíme to pre Poľsko a Poliakov, vyhlásila Európska komisia a aktivovala proti krajine článok 7

Premiéra Viktora Orbána vyzval, aby prisľúbil, že bude vetovať každý pokus EÚ uvaliť sankcie na Poľsko. „Nie je akceptovateľné, aby Brusel tlačil na suverénny členský štát a svojvoľne trestal demokraticky zvolenú vládu,“ povedal Semjén.

Hovorkyňa poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť Beata Mazurek sa vyjadrila, že zmeny v súdnictve nastali v dôsledku situácie v iných členských krajinách. Vyhlásila, že EÚ je voči takýmto argumentom hluchá a chce uvaliť sankcie na Poľsko z politických dôvodov, napríklad preto, že Poľsko odmieta prijímanie utečencov.

Mazurek takisto povedala, že jej krajine nehrozia žiadne represívne sankcie, keďže na tie únia potrebuje jednohlasný súhlas všetkých členských štátov a Maďarsko dá takýmto snahám červenú.

Viac k témam: Európska komisia (EK), Európska únia, Maďarsko, Poľsko, Viktor Orbán, Zsolt Semjén
Zdroj: Webnoviny.sk – Rozhodnutie Európskej únie poškodzuje suverenitu Poľska, tvrdí Orbánov zástupca © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Sú mačky rezervované a ľahostajné? Výskum ukázal, že to tak nie je, dokonca pociťujú smútok

Vedci spolupracovali s viac ako 450 majiteľmi mačiek, ktorí nedávno stratili ďalšie domáce zviera, či už mačku alebo psa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *