Home / SLOVENSKO / Zákaz vychádzania na Slovensku sa skráti pre okresy v prvom a druhom stupni varovania

Zákaz vychádzania na Slovensku sa skráti pre okresy v prvom a druhom stupni varovania

29.4.2021 (Webnoviny.sk) – Slovensko od pondelka 3. mája prejde v rámci COVID automatu do červeno-bordovej fázy. Návrh aktualizácie opatrení predložil na stredajšie online rokovanie vlády minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, uznesenie kabinet schválil.

Zákaz vychádzania so zmenami

Pre okresy v prvom a druhom stupni varovania sa po novom zákaz vychádzania skráti, s výnimkami bude platiť od 21:00 do 1:00 nasledujúceho dňa. Rekreácia v zahraničí bude naďalej zakázaná.

Viac o téme: Koronavírus

V platnosti zostáva aj povinnosť nosiť respirátor FFP2 alebo N95/KN95 v obchodných prevádzkach, v hromadnej doprave a vo všetkých interiéroch, okrem domácností a fyzicky náročných prác.

Kto sa nemusí testovať?

V rámci národného COVID automatu bude od pondelka 10 okresov bordových, červených bude 69. „Doma treba byť do 21:00. Pravidlo platí pre celú krajinu rovnako,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Podmienky pre terasy či fitnescentrá sa nezmenili. Povolili sa návštevy vo väzniciach.

Testovanie na ochorenie COVID-19 sa v zmysle platného COVID automatu nevzťahuje na osoby, ktoré sú minimálne 14 dní po očkovaní druhou dávkou mRNA vakcíny (Pfizer&Biontech, Moderna) alebo štyri týždne po očkovaní prvou dávkou vektorovej vakcíny (AstraZeneca).

Povinnosť testovania v zmysle platného COVID automatu sa takisto nevzťahuje na ľudí, ktorí boli očkovaní a uplynulo 14 dní po prvej dávke očkovania a ak táto osoba prekonala za posledných 180 dní ochorenie COVID-19.

Viac k témam: antigénové testovanie, Celoplošné testovanie, COVID-19, Koronavírus, Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku, respirátory FFP2
Zdroj: Webnoviny.sk – Zákaz vychádzania na Slovensku sa skráti pre okresy v prvom a druhom stupni varovania © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo

Zastaraný obsah výučby a slabá príprava medikov do praxe. Chátrajúce nemocnice s biednym vybavením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *