Home / SVET / Poľský ústavný súd o otázke nadradenosti poľského práva nad európskym nerozhodol

Poľský ústavný súd o otázke nadradenosti poľského práva nad európskym nerozhodol

28.4.2021 (Webnoviny.sk) – Poľský ústavný súd v stredu odložil vynesenie rozhodnutia v otázke, či je v krajine nadradené poľské právo alebo právo Európskej únie (EÚ). Výsledok pritom môže ovplyvniť budúce vzťahy členskej krajiny únie so zvyškom bloku.

Euroskeptická sudkyňa Krystyna Pawlowicz, ktorá v minulosti označila vlajku EÚ za handru, mala podľa očakávania predniesť rozhodnutie päťčlenného tribunálu o otázke, či sú európske dohody v súlade s poľskou ústavou. Krátko po začatí pojednávania ho však odročila na 13. mája.

Preskúmanie váhy práv

Súd, ktorý je zložený prevažne z nominantov poľskej konzervatívnej vládnucej strany, súhlasil s preskúmaním tejto otázky na žiadosť premiéra Mateusza Morawieckého.

Morawiecki o preskúmanie požiadal v marci, po tom, ako Súdny dvor Európskej únie rozhodol, že európske právo je nadradené poľskej ústave. To nasledovalo po dlhotrvajúcom konflikte v súvislosti so zmenami v poľskom súdnictve, ktoré EÚ považuje za útok na jeho nezávislosť.

Odchod Poľska z EÚ

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller sa v stredu vyjadril, že očakával, že Ústavný súd rozhodne, že poľská ústava stojí nad európskym právom.

Bývalí sudcovia pritom v utorok vyjadrili obavy, že proces môže byť krokom k možnému odchodu Poľska z EÚ. Zároveň tiež upozornili, že na rozhodnutí by sa nemala podieľať euroskeptička ako Pawlowicz.

Sudkyňa, ktorá ako aktívna politička opakovane a agresívne vyjadrovala negatívne postoje k Európskej únii a poľskému členstvu v únii, by nemala byť členkou tribunálu a už vôbec by nemala predsedať pojednávaniu,“ vyjadrili sa.

Viac k témam: právo, ústavný súd
Zdroj: Webnoviny.sk – Poľský ústavný súd o otázke nadradenosti poľského práva nad európskym nerozhodol © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *