Home / SLOVENSKO / Sheila močila na korán, súd jej nariadil psychiatrické liečenie

Sheila močila na korán, súd jej nariadil psychiatrické liečenie

28.4.2021 (Webnoviny.sk) – Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v stredu nariadil uloženie ochranného psychiatrického liečenia v prípade Sheily Sz. stíhanej pre extrémizmus. Ako pre agentúru SITA potvrdila Zuzana Zvalová z kancelárie predsedu ŠTS, Sheila Sz. voči rozhodnutiu podala sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

Stíhanie súvisí s videom

Sheila Sz. čelila trestnému stíhaniu pre trestné činy výroby a rozširovania extrémistického materiálu, hanobenia rasy, národa a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti a násilia proti skupine obyvateľov. Stíhanie voči nej súvisí s videom, na ktorom ešte v roku 2017 ukazovala knihu s nápisom The Quran, o ktorej opakovane tvrdila, že je to korán.

Na videu zverejnenom na internete z nej vytrhávala strany, hádzala ich na zem a potom ich zapálila. Jednou zo strán si pritom na videu utrela zadok a roztrhanú knihu pomočila. Zároveň vyzývala na boj proti moslimom.

Vyhrážala sa aj Čaputovej

Polícia Sheilu zadržala vo februári 2017, pričom v jej prípade navrhovali väzobné stíhanie. Najvyšší súd SR však v marci toho roku väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Obžalovaná bola opätovne zadržaná v októbri 2020.

Dôvodom boli obvinenia pre trestné činy hanobenia rasy a národa, prečin nebezpečného vyhrážania sa a iné skutky. Podľa medializovaných informácií sa totiž v ďalšom videu vyhrážala prezidentke Zuzane Čaputovej. Súd následne Sheilu Sz. vzal do väzby.

Viac k témam: extrémizmus, liečenie, súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Sheila močila na korán, súd jej nariadil psychiatrické liečenie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Legislatívu proti násiliu na ženách na Slovensku máme, len ju treba patrične implementovať, tvrdí Miriam Lexmann

Podľa Lexmann je práve toto domáca úloha, ktorú si musíme urobiť na Slovensku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *