Home / SLOVENSKO / Vláda schválila semafor pre kultúrne podujatia. Kedy pôjdeme na koncert či do divadla?

Vláda schválila semafor pre kultúrne podujatia. Kedy pôjdeme na koncert či do divadla?

28.4.2021 (Webnoviny.sk) – Ministri na stredajšom rokovaní vlády odsúhlasili semafor pre kultúrne podujatia, ktorý nadväzuje na všeobecný COVID automat. Ako vysvetlilo Ministerstvo kultúry SR (MK SR) v materiáli predloženom na vládu, v oblasti organizovania hromadných podujatí kultúrneho charakteru sa predpokladá existencia sektorového automatu.

Čierna a bordová nepovoľuje žiadne podujatia

Semafor MK SR podrobnejšie upravuje režim organizovania kultúrnych podujatí, akými sú koncerty či divadelné a audiovizuálne predstavenia. Tiež formuluje podmienky automatického uvoľňovania, a to v závislosti od jednotlivých fáz pandemickej situácie. Tanečné zábavy, plesy, jarmoky a podobné spoločenské podujatia sa však naďalej budú riadiť všeobecnou úpravou hromadných podujatí.

Viac o téme: Koronavírus

Podľa schváleného semaforu nie sú v čiernej a bordovej fáze povolené žiadne kultúrne podujatia. Tiež nie sú povolené skúšky či zhotovovanie záznamov a on-line prenos. Od druhého stupňa varovania, teda v červenej fáze, je povolené len sedenie a kapacita môže byť zaplnená na 50 percent s tým, že v exteriéri môže byť najviac 200 a v interiéri 150 ľudí.V tejto fáze sú povolené len podujatia, ktoré nie sú pre deti alebo školské skupiny. Interiérové kiná sú v tomto stupni zatvorené.

V ružovej fáze môže byť vonku 500 ľudí

V ružovej fáze (prvý stupeň varovania) platia tie isté podmienky ako v predchádzajúcej fáze s tým rozdielom, že v exteriéri môže byť najviac 500 a v interiéri 250 ľudí. Návštevníci potrebujú na podujatie RT-PCR test nie starší ako 72 hodín alebo antigénový test nie starší ako 24 hodín.

Interiérové kiná sú otvorené v tmavožltej a svetložltej fáze (prvý a druhý stupeň ostražitosti). Povolené je len sedenie a kapacita môže byť zaplnená na 50 percent s tým, že v exteriéri môže byť maximálne 500 ľudí a v interiéri 250 ľudí.

Treba mať prekryté ústa a nos

Povolené sú aj kultúrne podujatia zamerané na školopovinných maloletých či školské skupiny. Vo fáze monitoringu môže byť na podujatí najviac tisíc ľudí v exteriéri a 500 v interiéri. V tejto fáze je už povolené aj státie pre obecenstvo.

Vo všetkých fázach platí zákaz kontaktnej interaktívnej práce s publikom. Na podujatí sa môžu ľudia zúčastniť len s prekrytím nosa a úst rúškom alebo respirátorom podľa aktuálne platného nariadenia.

Viac k témam: COVID automat, COVID-19, Koronavírus, kultúra, podujatie
Zdroj: Webnoviny.sk – Vláda schválila semafor pre kultúrne podujatia. Kedy pôjdeme na koncert či do divadla? © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa namiesto vyučovania h3kovali

Študenti Gymnázia M. R. Štefánika sa včera neučili. Do školy zavítali známi influenceri v rámci preventívneho projektu H3KNISA a na viacerých workshopoch v malých skupinkách debatovali na rôzne témy, o ktoré sa zaujímajú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *