Home / SLOVENSKO / Slováci sa vlani počas pandémie rozvádzali menej, analytici predpokladali opak

Slováci sa vlani počas pandémie rozvádzali menej, analytici predpokladali opak

26.4.2021 (Webnoviny.sk) – Počet návrhov na rozvod sa v predchádzajúcom roku v porovnaní s rokom 2019 znížil o 10,6 percenta z 11,6-tisíca na takmer 10,4-tisíca. Medzi rokmi 2018 a 2019 klesol počet návrhov na rozvod len o 197 podaní, čo predstavuje 1,67 percenta. Informovalo o tom Analytické centrum Ministerstva spravodlivosti SR (MS SR).

Očakávali opak

Analytici rezortu spravodlivosti očakávali v roku 2020 vzhľadom na pandémiu koronavírusu skôr nárast počtu návrhov na rozvod. „Núdzový stav, zákaz vychádzania, obmedzenie slobody pohybu, nariadenie práce z domu, vplyv nezamestnanosti na hospodárenie domácností patria medzi faktory, ktoré mohli negatívne ovplyvňovať rodinné väzby, či viesť k rozvratu manželstva,“ uviedli.

Viac o téme: Koronavírus

Pokles nápadu na všeobecné súdy v roku 2020 sa netýka iba rozvodovej agendy. Analytické centrum MS SR zaznamenalo pokles nápadu vo viacerých súdnych agendách. „Pre komplexné posúdenie vplyvu pandemického roka preto bude dôležité sledovať rozvodovosť, ale aj ostatné rodinnoprávne agendy po návrate k normálnemu životu,“ pokračovalo analytické centrum.

Po prvej vlne sa rozvodovosť zvýšila

Vybavenosť rozvodovej agendy sa období február až máj 2020 prepadla. Po ústupe prvej vlny ochorenia COVID-19 sa úroveň vybavenosti zvýšila, dokonca prekonala rok 2019. V júli 2020 súdy vybavili v rozvodovej agende až 1 240 vecí, takmer o 16 percent viac ako rok predtým a až o 20 percent viac ako v roku 2018. V letných mesiacoch roku 2020 sa celkovo počet pojednávaní významne zvýšil, v porovnaní s rokom 2019 súdy vykonali približne o 5000 pojednávaní viac.

Mierne klesajúci trend návrhov na rozvod Slovenská republika zaznamenáva pravidelne od roku 2010. Ako vysvetlilo analytické centrum, dlhodobý pokles v návrhoch na rozvod nemusí nevyhnutne znamenať stabilizáciu inštitúcie manželstva, môže sa prejavovať zmena spoločenských vzťahov a rodinných stereotypov, teda rôzne spôsoby spolužitia partnerov.

Viac k témam: Koronavírus, Pandémia, rozvod
Zdroj: Webnoviny.sk – Slováci sa vlani počas pandémie rozvádzali menej, analytici predpokladali opak © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *