Home / SVET / Počet popráv v minulom roku klesol, najviac trestov smrti bolo na Blízkom východe

Počet popráv v minulom roku klesol, najviac trestov smrti bolo na Blízkom východe

25.4.2021 (Webnoviny.sk) – Medzinárodná mimovládna organizácia Amnesty International zaznamenala v uplynulom roku popravy minimálne 483 ľudí. Predstavuje to medziročný pokles o 26 % a až o 70 % v porovnaní s rokom 2015, keď počet popráv dosiahol maximum, až 1 634. Amnesty International o tom informovala v tlačovej správe.

Štyri krajiny Blízkeho východu, a to Irán, Egypt, Irak a Saudská Arábia, vykonali dohromady 88 % všetkých vlaňajších zaznamenaných popráv. Údaje však nezahŕňajú popravy v Číne, v prípade ktorej sa predpokladajú tisíce popráv každý rok, či v KĽDR, Sýrii alebo Vietname. V týchto krajinám sa údaje o trestoch smrti považujú za štátne tajomstvo alebo sú o nich k dispozícii iba obmedzené informácie.

„Napriek tomu, že niektoré štáty pokračovali v ukladaní trestu smrti, celkový obraz roku 2020 bol pozitívny. Čad a americký štát Colorado zrušili trest smrti a známy počet popráv naďalej klesal, svet sa priblížil k tomu, aby sa tento krutý, nehumánny a ponižujúci trest konečne stal minulosťou,“ uviedla generálna tajomníčka Amnesty International Agnés Callamardová.

Ako uvádza Amnesty International, v Bahrajne, Bielorusku, Japonsku, Pakistane, Singapure ani Sudáne neboli v roku 2020 zaznamenané žiadne popravy, hoci v roku 2019 tieto krajiny popravy vykonávali.

Viac k témam: popravy
Zdroj: Webnoviny.sk – Počet popráv v minulom roku klesol, najviac trestov smrti bolo na Blízkom východe © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kyjev vykonáva opatrenia na zaistenie bezpečnosti, predpokladá vstup ruských sabotérov do mesta

Opatrenia schválila Rada obrany Kyjeva.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *