Home / SVET / Lukašenkovým nástupcom by sa mohol stať jeho syn Viktor

Lukašenkovým nástupcom by sa mohol stať jeho syn Viktor

24.4.2021 (Webnoviny.sk) – Bieloruský prezident Aleksander Lukašenko pripravuje zmenu zákona o nástupníctve, ktorá v prípade smrti úradujúcej hlavy štátu odovzdá prezidentské kompetencie do rúk národnej bezpečnostnej rady.

Autoritatívny líder to oznámil v sobotu. Na čele bezpečnostnej rady stojí Lukašenko, kreslo v nej má aj jeho syn Viktor. Práve on je podľa mnohých pozorovateľov neformálnym lídrom orgánu.

Podľa súčasného zákona v prípade, že sa úrad prezidenta uvoľní, jeho kompetencie prechádzajú na úradujúceho predsedu vlády. Ten bude podľa Lukašenkových predstáv iba nominálnym lídrom a všetky rozhodnutia bude prijímať 20-členná rada. Dekrét o zmenách plánuje podľa svojich slov podpísať v blízkej budúcnosti.

Lukašenko od vlaňajšieho augusta čelí vo vlasti demonštráciám zo strany oponentov, ktorí ho obviňujú zo zmanipulovania výsledku prezidentských volieb a požadujú jeho rezignáciu.

Masové protesty začali po augustových voľbách, v ktorých získal úradujúci prezident podľa oficiálnych výsledkov 80 percent hlasov. Lukašenko v Bielorusku vládne už 26 rokov. Tvrdenia, že ostatné voľby boli sfalšované odmieta a z organizovania protestov obviňuje západné krajiny.

Viac k témam: dekrét, voľby
Zdroj: Webnoviny.sk – Lukašenkovým nástupcom by sa mohol stať jeho syn Viktor © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Proces integrácie do Únie bol šprint, podľa „maratónca“ Dzurindu slovenský národ spyšnel

Mikuláš Dzurinda vymenoval aj päť míľnikov, ktoré podľa neho najvýraznejšie determinujú posledných 20 rokov Európskej únie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *