Home / SLOVENSKO / Centrálne riadenie škôl štátom je farizejské, reagujú učitelia na zámer premiéra Fica

Centrálne riadenie škôl štátom je farizejské, reagujú učitelia na zámer premiéra Fica

BRATISLAVA 20.decembra (WebNoviny.sk) – Slovenská komora učiteľov (SKU) považuje vyjadrenie predsedu vlády Roberta Fica o zámere centrálne riadiť školy štátom za farizejské a zároveň za populistický výstrel do tmy.

Problém efektívneho financovania

„Za farizejské ho považujeme preto, lebo vláda pod vedením Roberta Fica v období rokov 2012 až 2016 neschválila žiaden systémový dokument, ktorý by tento nešťastný stav riešil. Pripomeňme, že vláda neschválila ani vlastný dokument ministerstva školstva Správa o stave školstva na Slovensku a o systémových krokoch na podporu jeho ďalšieho rozvoja, ktorý navrhoval riešiť problém efektívnejším financovaním. Zároveň je Robert Fico predsedom súčasnej vlády, ktorá už rok a trištvrte nie je schopná schváliť víziu a stratégiu rozvoja školstva, ktorá by systémovo riešila otázku školskej správy, samosprávy v školstve, kompetencií a systém financovania. Za súčasný stav školstva nie sú zodpovední len ministri školstva, ale vláda ako celok na čele s jej predsedom,“ povedali členovia SKU. Agentúru SITA informoval Vladimír Crmoman.

Odporúčame:
Vláda nevie vládnuť, tvrdí Pčolinská a vymenovala problémy v školstve

Za populistický výstrel do tmy považujú členovia SKU toto vyjadrenie hlavne preto, lebo predseda vlády nevychádza zo žiadnej hĺbkovej analýzy súčasného stavu a ani nepredkladá žiadny postup krokov a návrh opatrení na realizáciu.

ZMOS by nemusel súhlasiť

Dodávajú, že „premiér nespresňuje, ktorý orgán štátnej správy má pod štátom na mysli. Ide o ministerstvo školstva, vnútra či hospodárstva? Súčasne sa domnievame, že takéto opatrenie by narazilo na zásadný a neprekonateľný nesúhlas zo strany Združenia miest a obcí Slovenska“.

SKU v oblasti riadenia školstva dlhodobo žiada zabezpečiť rovnocenné a spravodlivé financovanie a podporu všetkých škôl a školských zariadení. Naplnenie ústavou garantovaného práva na rovný prístup k vzdelaniu všetkých detí a mládeže si vyžaduje presné vymedzenie kompetencií, zodpovedností a vzťahov medzi školou, samosprávou a štátom.

Viac k témam: Robert Fico, Slovenská komora učiteľov
Zdroj: Webnoviny.sk – Centrálne riadenie škôl štátom je farizejské, reagujú učitelia na zámer premiéra Fica © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri termálnom prameni našli telo 40-ročného muža, policajti na mieste zaistili aj rôzne predmety

Polícia sa aktuálne zaoberá ďalším vyšetrovaním okolností prípadu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *