sobota , 8 mája 2021
Home / SLOVENSKO / Prečo pivo a jedlo k sebe patria? Spoznajte pravidlá párovania piva a jedla

Prečo pivo a jedlo k sebe patria? Spoznajte pravidlá párovania piva a jedla

21.4.2021 (Webnoviny.sk) – Pivo a jedlo vytvárajú spoločne dokonalú symbiózu. Ich vzájomná kombinácia ponúka neobmedzené možnosti, ktoré potešia naše zmysly,  stačí len poznať umenie párovania piva a jedla. Správny výber a kombinácie chutí sú zárukou nových gastronomických zážitkov a potešení.

Na to, aby ste porozumeli párovaniu chutí, potrebujete poznať základné pravidlá párovania piva a jedla. Heineken vám preto prináša jednoduchý manuál, ako vytvoriť z každého jedla gurmánsky zážitok:

Technika prípravy jedál

Dôležitá je forma prípravy jedla. Jemné techniky prípravy ako surový stav, parenie alebo varenie sa hodia všeobecne k ľahkým pivám (sladké a ovocné, ľahké piva). Intenzívne spôsoby úpravy, ako napríklad barbecue, grilovanie a dusenie, dodávajú veľa chutí, a preto sú v týchto prípadoch vhodnejšie plnšie pivá (horké a chmeľové, sladové pivá).

Intenzita chutí

Dbajte na intenzitu chuti piva a jedla. Ak je pivo príliš silné oproti jedlu alebo jedlo má intenzívnejšiu chuť ako pivo, jedno “predbehne” druhé a stratíte tak polovicu chuti. Pivo a jedlo musia spolu ladiť.

Dopĺňanie chutí

Dopĺňanie je kombinovanie jednej alebo dvoch chutí obsiahnutých v jedle s podobnými chuťami v pive, napríklad ovocná – ovocná alebo horká – horká chuť. Ľahké pivo sa hodí k ľahkým jedlám, ako je ryba. Silné a tmavé pivo zase ladí s plnou chuťou pečeného mäsa.

Kontrast chutí

Kontrast je prípadom “navzájom sa priťahujúcich protikladov”. Príkladom môže byť  ovocné pivo v kombinácii s aromatickým syrom alebo ostrou chilli chuťou jedla.

Čistenie

Čistenie je tromfom u všetkých pív. Oxid uhličitý v pive čistí jazyk, takže chuťové bunky si pri ďalšom súste vychutnajú celú radu chutí.

MANUÁL KOMBINOVANIA CHUTÍ

Chuťový segment piva
Technika prípravy jedla
Jedlo

 Sladké a ovocné

Jemná.

Surový stav, parenie, fritovanie.

Sladké a ovocné;

Korenisté.

Ovocie, dezerty, predjedlá.

 Ľahké sladové

Veľmi jemná.

Surový stav, parenie, varenie

Fritovanie

Ľahké  jemné jedlá,

Slané a obaľované;

Morské plody, vajcia

Jemne pikantné.

Šaláty, snacky.

Sladové horké

Stredne intenzívna.

Grilovanie, vyprážanie, pečenie.

Slané a korenisté

Ryba,  mäso,

Zelenina.

Intenzívne horké a chmeľové

Stredne až intenzívna.

Grilovanie, vyprážanie, pečenie

Slané, mastné,  korenisté,

Mäso  zelenina

Dezerty s exotickou chuťou ovocia ako mango alebo passion fruit

Plné sladové

Intenzívna.

Barbecue, grilovanie, pečenie, dusenie.

Pečené alebo opekané.

Komplexné, silné, korenisté.

Mäso, ťažké syry s intenzívnou chuťou

 Pšeničné a korenisté

Stredná až intenzívna,

Opekanie, dusenie, barbecue.

Umami (ázijské jedlá),

Bylinky;

Hydina, zelenina.

 Pražené a čokoládové

Intenzívna.

Dusenie, vyprážanie, pečenie, dusenie,

Grilovanie, barbecue.

Opekané, zemité,

Komplexné.

Mäso,

Dezerty.

Informačný servis

Viac k témam: Heineken, jedlo, pivo, PR
Zdroj: Webnoviny.sk – Prečo pivo a jedlo k sebe patria? Spoznajte pravidlá párovania piva a jedla © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Trnava zrušilo pre pandémiu tradičný kvetinový trh, ľuďom však prináša alternatívu

Radnica bola prinútená prispôsobiť sa aktuálnym protipandemickým opatreniam.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *